Ferenc pápa: A társadalom leselejtezi a fiatalokat

Vágólapra másolva!
A fiatalok nem részesülnek a munka nyújtotta méltóság érzéséből, ezért Ferenc pápa szerint a társadalom a saját jövőjét ássa alá.
Vágólapra másolva!

A jelenkori fogyasztói társadalom kiselejtezi az európai fiatalok egy teljes generációját – figyelmeztetett Ferenc pápa egy hazájában, Argentínában készített interjúban. "Manapság egy igazságtalan nemzetközi rendszerben élünk, ahol a pénzkirály áll a középpontban" – mondta a római katolikus egyház feje a helyi idő szerint szerdán késő este a TN televíziós csatornának adott interjúban.

"Ez egy olyan fogyasztói társadalom, amely kiselejtezi a fiatalokat és az időseket. Néhány európai országban negyvenszázalékos vagy ennél is magasabb a fiatalok munkanélküliségi aránya" – tette hozzá Ferenc pápa, országnevek említése nélkül. Az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a fiatalok egy egész nemzedéke nem részesül a munka jelentette méltóság érzéséből.

Mintegy hatmillió a 25 év alatti fiatal munkanélküli jelenleg az Európai Unióban. Görögországban és Spanyolországban majdnem 60 százalék a munkanélküliek aránya a fiatalok között.

Ferenc pápa – akárcsak elődje, XVI. Benedek pápa – kételkedik a szabad piac működésének helyességében és az erkölcs hatalmában a pénzügyek terén. A Vatikán márciusban megválasztott vezetőjének szavait különösen alátámasztja, hogy korábban már meghirdette a "szegények egyházát".
"Azoknak az embereknek, akik sem a fiatalokkal, sem az idősekkel nem törődnek, nincs jövőjük" – mondta az egyházfő, és hozzátette: "A fiatalok viszik előre a társadalmat, miközben az idősebb generációk emlékezetet és bölcsességet adnak."

A korábban Buenos Aires püspökeként tevékenykedő Ferenc pápa a szegényeket támogató, mértékletes egyház mellett megígérte a Vatikán bankja körüli homályos pénzügyek felderítését is.
Kedden mutatták be a Vatikánban a pápa Evangelii Gaudium című apostoli buzdítását, amely többek között a pénzpiac átalakításának fontosságával és a pasztorációs szolgálat és az egyház szerkezetének reformjával foglalkozik.