Eladtak a britek egy londoni metróállomást

Vágólapra másolva!
A Brompton Road állomás London legdrágább részén található, valószínűleg egy ukrán milliárdos vette meg 50 millió fontért. Luxuslakásokat alakíthatnak ki belőle.
Vágólapra másolva!

A brit kormány eladta a londoni metró egyik használaton kívüli, föld alatti állomását, hogy ezzel is javítsanak a közpénzügyek gyatra mérlegén. A kérdéses állomás a London egyik legdrágább részén, South Kensingtonban található Brompton Road, a brit főváros föld alatti "szellemállomásainak" egyike, amelyet még 1934-ben zártak be az utashiány miatt. A második világháború idején a brit légierő parancsnoki központjaként működött, és kormányzati tisztségviselők szerint Winston Churchill akkori miniszterelnök is többször ellátogatott a helyszínre.

A szobákká alakított régi liftaknákkal felszerelt Brompton Roadot az utóbbi időben kiképzésekhez használta a légierő tisztiiskolája. A védelmi minisztérium - az ingatlan tulajdonosa - közölte, hogy az üzletet várhatóan két hónapon belül nyélbe ütik a vevővel, akivel már szerződést cseréltek. A vevő kilétéről, valamint a vételárról nem nyilatkoztak.

Ingatlanügynökök elmondták, hogy a kerület népszerű a közel-keleti és kelet-európai gazdag vásárlók körében. Valószínű, hogy az állomás több millió fontért kelt el, és luxuslakásokká alakítják át. A Brompton Road alkalmas ugyanis helikopter-felszállóhely és tetőkert kialakítására is. Helyi sajtóértesülések szerint az állomást 50 millió fontért (18 milliárd forint) vette meg egy ukrán milliárdos. A brit kormány közölte, hogy 2010 óta több mint 700 épületet és telket adott el az állam. Így mintegy 15 százalékkal csökkentették a kormányzat ingatlan-portfólióját, és több millió fontot gyűjtöttek be.

Nagy-Britannia gazdasága három év folyamatos stagnálás után újra növekedési pályára állt, az államadósság azonban a bruttó hazai termék 75 százalékát teszi ki. London emiatt költségcsökkentéssel és a feleslegessé vált vagyoni eszközök eladásával próbál lefaragni belőle. A kormány vevőt keres a London belvárosában, a miniszterelnök irodájának közelében lévő régi, 1964-ig a hadügyek koordinálását végző War Office épületére. Tavaly a több mint százéves Admiralty Arch (Admiralitás-boltív) épületét adták bérbe 60 millió fontért a londoni honatyák. Jelenleg luxusszállodává alakítják a fővárosi nevezetességet.