Janukovics: Ukrajna kitart Oroszország mellett

2013.11.30. 21:59

Mélységes felháborodásának adott hangot Viktor Janukovics ukrán elnök szombaton azzal kapcsolatban, hogy Kijevben erőszakba fulladt egy Európai Unió párti tüntetés. "Mélységesen felháborítanak azok az események, amelyek az éjszaka a Függetlenség téren történtek. Elítélem azokat a cselekményeket, amelyek összetűzéshez és az emberek szenvedéséhez vezettek" - írta internetes oldalán kiadott közleményében Janukovics, azt ígérve, hogy a történtekért felelősek meg lesznek büntetve.

"Megerősítem: egységben vagyunk a közös európai jövőnkkel kapcsolatos választást illetően" - tette hozzá az ukrán elnök.

Szombat hajnalban a kijevi rendőrség a Szabadság téren erőszakkal feloszlatott egy EU-párti tüntetést. Szemtanúk szerint a zömében egyetemistákból álló tüntetőket gumibotokkal verték és rugdosták a rohamrendőrök, még azokat is, akik menekülni próbáltak, és semmiféle ellenállást nem tanúsítottak az oszlatással szemben.

Janukovics a közleményben nem nevezte meg a rendőrséget, mint az erőszak felelősét.
A kijevi rendőrség azzal magyarázta a hajnali oszlatást, hogy a demonstráció akadályozta a főváros újévi fenyőfájának építését. A hatóságok 35 tüntetőt vettek őrizetbe, akiket nap közben elengedtek. A belügyminisztérium szerint 12 rendőr is megsérült a központi téren.

Ukrajnának a vilniusi csúcson kellett volna aláírnia a társulási szerződést az EU-val, de a kormány - megfigyelők szerint Oroszország gazdasági zsarolása miatt - nem sokkal korábban bejelentette, hogy felfüggeszti a szerződés aláírási folyamatát. A lépés miatt Kijevben számos alkalommal tízezrek tiltakoztak. A szombat hajnali oszlatás után néhány órával ismét 40 ezren gyűltek össze a főváros egy központi terén, hogy az ország európai jövőjéért demonstráljanak.