Washington hazahozná az Észak-Koreában letartóztatott amerikait

Vágólapra másolva!
A 85 éves férfi állítólag bevallotta, hogy kémkedett.
Vágólapra másolva!

A washingtoni kormányzat felszólította szombaton Észak-Koreát, hogy engedjen szabadon egy amerikai turistát, akit háborús bűncselekmények vádjával letartóztattak október végén. "Tekintettel Merrill E. Newman előrehaladott korára és egészségi állapotára, felszólítjuk a KNDK-t (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság), hogy engedje el Newman urat, hogy hazatérhessen a családjához" - közölte egy nyilatkozatban Caitilin Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának a szóvivője.

Washington egy másik amerikai, a több mint egy éve észak-koreai fogságban lévő Kenneth Bae szabadon bocsátását is sürgette.

"Nagyon aggódunk a KNDK-ban őrizetbe vett amerikai állampolgárok egészségéért" - írta a szóvivő.
Az észak-koreai hírügynökség szombaton jelentette be, hogy az amerikait letartóztatták. "Merril E. Newman kémkedett és felforgató tevékenységet folytatott a KNDK ellen, és ennek során a koreai népi hadsereg katonáinak, valamint ártatlan polgári személyeknek a meggyilkolásában vett részt. A szóban forgó amerikai állampolgár minden terhére felrótt tettet beismert, és bocsánatot kért" - hangoztatta a KCNA.

A 85 esztendős koreai háborús veterán a családja szerint turistaként látogatott el Észak-Koreába.