A brutális verések miatt lemondott a kijevi rendőrfőnök

Vágólapra másolva!
Olyan tüntetőket is vertek a rendőrök szombaton Kijevben, akik láthatóan semmilyen ellenállást nem tanusítottak. A kijevi rendőrfőnök lemondott, de a durva tüntetések vasárnap is folytatódtak.
Vágólapra másolva!

Lemondott vasárnap a kijevi rendőrfőnök, Valerij Koriak, mert a rohamrendőrség az előző nap túlzott erőt vetett be kormányellenes tüntetőkkel szemben - közölte a CNN amerikai hírtévé az ukrán rendőrség közlésére hivatkozva.

Az incidens szombaton hajnalban történt a Függetlenség téren. Több száz fős - zömmel egyetemistákból álló - tüntető tömeget gumibotokkal vertek és rugdostak rohamrendőrök, szemtanúk szerint olyanokat is, akik menekülni próbáltak és semmiféle ellenállást nem tanúsítottak a tömegoszlatással szemben. A kijevi mentőszolgálat főorvosa szerint a tüntetők közül 35-en kértek orvosi segítséget, közülük hét kórházi ellátásra szorult. A belügyminisztérium szerint 12 rendőr is megsérült a központi téren. A hatóságok 35 tüntetőt őrizetbe vette, de még aznap elengedték őket.

A kijevi rendőrség azzal magyarázta a hajnali tömegoszlatást, hogy a demonstráció akadályozta a főváros újévi fenyőfája támasztószerkezetének a felépítését.

Viktor Janukovics ukrán elnök szombaton napközben közzétett internetes közleményében felháborítónak minősítette a történteket. "Mélységesen felháborítanak azok az események, amelyek az éjszaka a Szabadság téren történtek. Elítélem azokat a cselekményeket, amelyek összetűzéshez és az emberek szenvedéséhez vezettek" - írta Janukovics, azt ígérve, hogy a történtekért felelősek meg lesznek büntetve. Janukovics ugyanakkor a közleményben nem nevezte meg a rendőrséget, mint az erőszak felelősét.

A vasárnapi tüntetés sem volt finomabb. Tüntetők vagy provokátorok markológéppel mentek neki a rendőröknek, majd elfoglalták az elnöki hivatalt.