Győzött a melegellenes mozgalom Horvátországban

Vágólapra másolva!
A horvátországi népszavazáson többséget kapott a magát családvédőnek nevező mozgalom kezdeményezése. Így az alkotmányban is rögzíteni kell, hogy csak férfi és nő köthet házasságot. A miniszterelnök szerint a jobboldal ezután a kisebbségi jogokat próbálja majd népszavazással korlátozni.
Vágólapra másolva!

Az állami választási bizottság (DIP) első, nem hivatalos eredményei szerint a horvátországi népszavazáson többséget kapott az úgynevezett családvédők kezdeményezése. A DIP a szavazatok 95,7 százalékának feldolgozásakor azt közölte, hogy a melegházasságok tilalmát a szavazók 65,6 százaléka támogatta, míg 33,7 százalékuk nemmel szavazott, írja a Jutarnji list.

Ennek eredményeképpen az alkotmányban is rögzítik, hogy a házasság csak férfi és nő közössége lehet. Az alkotmánybíróság ugyanis úgy döntött, hogy a referendum eredménye kötelező érvényű lesz.

A részvétel alacsony, csupán 34,84 százalékos volt. A népszavazás ennek ellenére érvényes lesz, mert a horvát alkotmány jelenleg nem rendelkezik érvényességi küszöbről.

A kormány ellenezte a népszavazást, és arra buzdította a választókat, hogy utasítsák el az U ime obitelji mozgalom kezdeményezését. Zoran Milanovic kormányfő nemmel szavazott, és homofóbnak nevezte a kezdeményezést. Milanovic a népszavazás napján közölte: a kormánykoalíció arra készül, hogy benyújtja az élettársi kapcsolatokról szóló törvényt. A jogszabály az egynemű élettársi közösségeket várhatóan minden tekintetben kiegyenlíti a heteroszexuális házasságokkal.

A horvát kormányfő szerint az alkotmányban kellene szabályozni azokat a kérdéseket, amelyekről nem lehet népszavazást tartani.

Milanovic attól tart, hogy a jobboldali ellenzék a melegellenes kezdeményezés sikere után népszavazással tiltaná be a cirill betűk használatát Vukovar város területén. A kisebbségi törvény szerint a szerbek Vukovarban használhatják a cirill betűs írást. A táblákat azonban a helyiek több alkalommal eltávolították, és azt követelik, hogy törvénymódosítással akadályozzák meg a kihelyezésüket.