Elverték a román csendőrök a palagáz-ellenes tüntetőket

Vágólapra másolva!
Két hónapja tartó ülődemonstrációt számoltak fel egy román faluban hétfő hajnalban a csendőrök. A tüntetőket ütlegelték és elvonszolták a területről, ahol egy olajcég akar palagázt kitermelni frakkolással.
Vágólapra másolva!

Több száz csendőr bevetésével számoltak fel hétfőn hajnalban egy tüntetést az északkelet-romániai Pungestiben, ahol a Chevron amerikai olajvállalat tervezett palagáz-kitermelése ellen tiltakoztak helyi lakosok.

A két hónapja zajló ülődemonstráció egyik résztvevője szerint a csendőrök hajnalban kivonultak a tiltakozás helyszínére, ütlegelték a tüntetőket, és a földön vonszolták őket. Az újságírókat nem engedték a közelbe.

A tüntetők október közepe óta tartózkodtak az egyikük tulajdonában lévő magánterületen, megakadályozva ezzel, hogy a Chevron munkagépei behajtsanak oda, ahol az első fúrást tervezik. A Chevron a tüntetések miatt felfüggesztette tevékenységét a helyszínen, ezzel egyidejűleg információs kampányt indított a tervezett kitermelésről.

A helyiek közül többen ellenzik a palagáz úgynevezett fracking vagy frakkolásos technológiával való kitermelését. Az Egyesült Államokban már alkalmazott, Franciaországban azonban betiltott eljárás keretében homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtolnak magas nyomáson a kőzetbe, hogy kiszabadítsák a gázt. A módszer a környezetvédők szerint földrengéseket okozhat, és elszennyezheti a talajvizet.

A frakkolásról és a szennyező bányászati módszerekről itt olvashat összefoglalót.