A Vatikán nem ad ki adatot a molesztáló papokról

Vágólapra másolva!
A Vatikán nem adja ki az ENSZ-nek a gyermekmolesztálási-botrányban érintett papok adatait. Az ENSZ azt akarta megtudni, hogy a Vatikánban milyen lépéseket tettek a gyerekmolesztáló papok, szerzetesek és apácák ellen.
Vágólapra másolva!

Minden olyan országban, ahol egyházi személyek gyermekeket molesztálnak, a helyi bíróságoknak kell igazságot szolgáltatni – áll a Vatikán nyilatkozatában. Ferenc pápa szerint az egyház hitelessége szempontjából ugyanakkor létfontosságú ilyen esetekben vizsgálatot folytatni.

Az ENSZ bizottsága még tavaly júliusban kért adatokat a Szentszéktől. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy a Vatikánban a gyermekmolesztáló papok, szerzetesek és apácák ellen milyen jogi lépéseket tettek, és hogy ezek a személyek kapcsolatban maradtak-e a gyermekekkel. Az egyház kötelessége bejelenteni a zaklatást a világi hatóságoknak.

A Vatikánban közölték: az átdolgozott egyházi törvény miatt a papok kiválasztásának szempontjai megváltoztak. Hivatalba lépése után Ferenc pápa arról beszélt, hogy a Vatikán határozottan fel fog lépni minden szexuális bántalmazással szemben, és a bűnösök ellen eljárást kezdeményez. Elődje, XVI. Benedek pápa korábban már ígéretet tett a templomba került piszok eltakarítására.