Elloptak egy radioaktív anyagot szállító teherautót Mexikóban

2013.12.04. 13:12

Elloptak egy veszélyes radioaktív anyagot szállító kamiont Mexikóban - közölte szerdán a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A kamion sugárterápiában használatos radioaktív kobaltizotópot szállított egy tijuanai kórházból egy nukleárishulladék-tárolóba. A tolvajok a Mexikóvároshoz közeli Tepojaco városban kaparintották meg a járművet. 

A bécsi ügynökség közlése szerint a kamionban megfelelő biztonsági védőburkolatban szállították a radioaktív anyagot, de ha a burkolatot eltávolítják vagy megrongálják, az anyag rendkívül veszélyes lehet.  A mexikói hatóságok keresik az ellopott kamiont és közleményben tájékoztatták a lakosságot az esetről.

Az ellopott kobaltizotópot a hatóságok szerint nem lehet atomfegyver előállításához felhasználni, de elvileg nem kizárt, hogy alkalmazzák úgynevezett "piszkos bomba" összeállításához. Szakértők rendszeresen figyelmeztetnek arra a veszélyre, amelyet a kórházakban és más helyeken nem megfelelő biztonsági feltételek mellett tárolt nagy mennyiségű radioaktív anyagok jelentenek világszerte.