Stockholm volt Washington előretolt bástyája

Vágólapra másolva!
Svédország értékes információkkal látta el az amerikai titkosszolgálatot az orosz vezetésről - jelentette csütörtökön az SVT svéd rádió az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A svéd titkosszolgálat (FRA) állítólag az amerikaiak "vezető partnere" volt az oroszországi online és telefonos kommunikáció megfigyelésében - hangzott el a svéd rádióban, amely a kiszivárogtatást elindító Glenn Greenwaldtól, a The Guardian brit napilap volt riporterétől jutott hozzá a Svédországot érintő titkos iratokhoz.

Az egyik dokumentum szerint az FRA adatok "egyedülálló gyűjteményét" adta át az amerikai hírszerzésnek a moszkvai vezetésre és az orosz belpolitikára vonatkozóan. Egy másik iratban azt taglalták, hogy mennyire fontos a hozzáférés biztosítása a svéd területen található internetes és telefonkábelek forgalmához.

A sajtóhírre reagálva az FRA egyik szóvivője azt mondta: "nagyon hízelgő" az állítás, hogy a svéd titkosszolgálatnak vezető szerepe lenne, de azt nem erősítette meg, hogy az FRA valóban kémkedett Oroszországról az amerikai kollégáknak.