Hétfőn a parlament kezdi a búcsúzást, lesz hivatalos megemlékezés, a dél-afrikaiaknak több napjuk lesz, hogy a koporsó előtt tisztelegjenek, a család pedig vasárnap búcsúzik a volt elnöktől.

Egyhetes gyászszertartás során vehet búcsút a világ és hazája Nelson Mandelától, Dél-Afrika első fekete elnökétől - közölte Neo Momodu dél-afrikai kormányszóvivő szombaton.

Virágcsokrok Nelson Mandela szobránál a johannesburgi Nelson Mandela EmlékközpontnálForrás: AFP/Carl De Souza

Hétfőn a dél-afrikai parlament mindkét kamarája összeül, hogy különleges ülésen vegyen búcsút a 95 évesen, hosszú betegeskedés után elhunyt Mandelától. 

Kedden a több mint 90 ezer férőhelyes sowetói stadionban kerül sor a hivatalos megemlékezésre, amelyre több állam vezetőjét várják, míg mások a hétvégén, Qunuban róják majd le tiszteletüket a Nobel-békedíjas aktivista előtt. Jövő héten Dél-Afrikába utazik Barack Obama jelenlegi, George Bush és Bill Clinton korábbi amerikai elnök, valamint Dilma Rousseff, Brazíliai államfője is. Mandela a sowetói stadionban jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt a 2010-es futball-világbajnokság záróünnepségén.

A fővárosban, Pretoriában szerdán, csütörtökön és pénteken rendeznek gyászszertartásokat és felvonulásokat, amelyek útvonalát vasárnap teszik közzé. Erre a három napra a kormány székhelyén, a Unions Buildingben helyezik majd el a néhai elnök koporsóját.

Családja és közeli hozzátartozói jövő vasárnap, azaz december 15-én vesznek búcsút Mandelától Qunuban, nevelkedésének színhelyén. Itt helyezik végső nyugalomra.

Eközben a dél-afrikai hadsereg több tagját hívták be szombaton, mivel részt kell venniük a gyászünnepség előkészületeiben. Az érintetteknek adott esetben a szabadságukat is meg kell szakítaniuk, hogy legkésőbb éjfélig megjelenjenek egységüknél, támaszpontjukon vagy a kaszárnyájukban. Egy tisztségviselő elmondta, hogy az intézkedés a tartalékosokat is érinti.