Ledöntöttek egy Lenin-szobrot Kijev központjában

Ukrajna, Kijev, kormányellenes domonstráció, tüntetés,
Vágólapra másolva!
Vasárnap ismét százezres tömeg követelte Viktor Janukovics elnök lemondását az ukrán fővárosban. A tüntetők 48 órás ultimátumat adtak a kormánynak arra, hogy lemondjon, különben blokád alá veszik államfői rezidenciát. Késő este ledöntötték a Kijev központjában álló Lenin-szobrot, a rendőrség nem avatkozott be. Éjszakára blokád alá vették a fontosabb kormányépületeket.
Vágólapra másolva!
Kijevben ismét százezrek vonultak az utcára Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Vasárnap ismét sűrűn megtelt tüntetőkkel a kijevi Függetlenség tere, sőt, a hideg és a hószállingózás ellenére egyre többen érkeznek a városközpontba. A rendőrség szerint 50 ezren, a szervezők szerint mintegy félmillióan gyűltek össze. Egyes források az előző vasárnapit is meghaladó méretű nagygyűlésről írtak, amely az ország függetlenné válásának eddigi legnagyobb demonstrációjává válhat.

A résztvevők Janukovicsot becsmérlik és lemondásra szólítják fel, Ukrajnát pedig éltetik, sürgetve az uniós társulási folyamatok újraindítását. Az ellenzék emellett a bebörtönzött aktivisták szabadon bocsátását, az erőszakért felelős rendőri vezetők lemondatását és a belügyminiszter felelősségre vonását isköveteli.

Estére a tüntetők megszállták a kormányzati negyed utcáit, azaz gyakorlatilag az összes fontos hivatali épület, a parlament, a kormány és az elnöki hivatal környékére is kiterjesztették jelenlétüket. Az új helyszíneken máris barikádokat, sátrakat és tábori konyhát állítottak fel. A negyedtől távolabb lévő belügyminisztérium épülete előtt is megjelentek a tüntetők sátrai. A demonstráció új pontjain néhány száz aktivista az éjszakát is kint tölti.

A tüntetők ledöntöttek egy Lenin-szobrot a városközpontban Forrás: AFP/Anatoli Boiko

A vasárnapi demonstráció komoly incidens nélkül, békésen zajlott, nem volt összecsapás a rohamrendőrökkel, mint az egy héttel korábbin, amikor is az elnöki hivatal előtt ismeretlenek buldózerrel próbálták áttörni a rendőrségi kordont, a rohamrendőrök pedig könnygázzal és gumibotokkal támadtak a tüntetőkre.

Viszont az óriás tömegekben felvonuló tüntetők 48 órás ultimátumot adtak Viktor Janukovicsnak arra, hogy lemondassa a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormányt, különben a tüntetők blokád alá veszik az államfő vidéki rezidenciáját.

Kijev központjában kora estére ledöntötték a kommunista vezér, Lenin többméteres gránitszobrát, egyes hírek szerint a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. A rohamrendőrök nem avatkoztak be. A Lenin-szobor azért lehetett célpont, mert a terhesnek tartott közös orosz-ukrán múltat jelképezi az inkább Európa felé fordulni akaró ukrán tüntetők szemében.

Az ellenzéki vezetők szerint békés mederben kell maradnia az eseményeknek Forrás: AFP/Iliya Pitalev

Tapinthatóan feszült a helyzet: sok helyen farkasszemet néznek a tüntetők a rohamrendőrökkel, a kormányzati negyed több utcáját pedig lezárták a hatóságok. Hatalmas erőkkel őrzik az elnöki hivatalt is, a fegyveresektől néhány méterre azonban a tüntetők felszedik és szemetesvödrökbe gyűjtik a kockaköveket – nem messze attól a helytől, ahol múlt héten ismeretlenek egy buldózerrel próbálták meg áttörni a rendőrsorfalat. Olaj a tűzre, hogy a parlament környékén a kormányzó Régiók Pártja tart ellentüntetést, néhány ezer résztvevővel.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés párt elnöke a tüntetőket a megmozdulás békés jellegének fenntartására szólította fel. „Mindenféle agressziót provokációnak fogunk fel” - hangoztatta az ökölvívó-politikus, és délelőtt hasonlóan közleményben óvta a híveit a konfliktusoktól a legnagyobb ukrán ellenzéki párt, a Haza is. Közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány küzdősportokban jártas fiatalok felbérlésével próbál összetűzéseket kiprovokálni a fővárosban, ezért arra szólítják fel a tüntetőket és a hatóságokat, akadályozzák meg a verekedéseket. A provokációnak ugyanis az a célja, hogy rendkívüli állapotot lehessen kihirdetni az országban.

Kattintson a képre és nézzen körül a levegőből a Függetlenség terén! Forrás: airpano.ru

Julia Timosenko bebörtönzött volt kormányfő azt üzente a tüntetőknek, hogy tárgyalások útján állítsák a saját oldalukra az ukrán hadsereget és a fegyveres erőket, mert csak így elzőzhető meg a vérontás.

Viktor Janukovics államfő mindeközben az Ukrajnában kialakult politikai helyzetről beszélt telefonon José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Részleteket nem közölt az elnöki sajtószolgálat.