Lejár az ukrán tüntetők ultimátuma

ukrajna, kijev, tüntetés, Tüntetők a kijevi Függetlenség téren kedd hajnalban
Vágólapra másolva!
Kedden jár le a tüntetők által az elnöknek adott ultimátum. Az országon eluralkodó politikai válság és nem szűnő tüntetéshullám az után robbant ki, hogy az ukrán kormány az orosz befolyásnak engedve elutasította az uniós megállapodást.
Vágólapra másolva!

Tüntetők a kijevi Függetlenség téren kedd hajnalban Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Kudenko

Továbbra is megszállva tartják Kijev központját az eleinte az EU-hoz való közeledést, újabban Viktor Janukovics elnök távozása követelő civil tüntetők ezrei. A Kyiv Post tudósítója szerint reggel jeges hideg volt Kijevben, de a tüntetők gyülekezőhelyén akkor is forró volt a hangulat. A délelőtt ugyanakkor békésen telt, összecsapások nem voltak.

Arról, hogy reggel és éjszaka mi történt Kijevben, egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek. A Kyiv Post tudósítása szerint a központban, a Függetlenség téren az éjjel nem történt semmilyen incidens a tüntetők tábora környékén. A rendőrség buszai eszerint továbbra is a város főutcáján maradtak az Interfax Ukraine hírügynökség szerint.

Ezzel szemben az MTI helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy kedden hajnalban a rohamrendőrök kiszorították a kijevi kormányzati negyed utolsó utcáiból is a tüntetőket: az elnöki hivatalnál lévő utcákból pajzsokkal tolták maguk előtt őket egészen a "majdanhoz", azaz a Függetlenség teréhez vezető Hrescsatik főutcáig. A kormányzati negyedet ezután körbezárták a rohamrendőrök, és csak azokat engedik be, akik igazolni tudják, hogy a kormányhivatalban dolgoznak. Hasonlóról számolt be a The Moscow Times és a Ria Novosztyi orosz hírügynökség is. A "majdanon", a tüntetések központi helyszínén viszont az MTI szerint is békésen telt az éjszaka.

Az MTI tudósítója szerint délelőtt a Függetlenség terén a tüntetők havat lapátoltak, hogy járhatóvá tegyék a sátorváros és az ellenzéki szónoklatokhoz használt emelvény körüli területet. A helyszínen lévő hatalmas kivetőn dokumentumfilmet mutatnak a kilenc évvel ezelőtti "narancsos forradalomról", időnként pedig a televíziók hírműsoraira kapcsolnak át.

Viktor Janukovics, Leonyid Kucsma, Leonyid Kravcsuk és Viktor Juscsenko tárgyalása 2011-ben Forrás: AFP/RIA Novosti/Mikhail Markiv

Janukovics tárgyal

Az elnök eközben délelőtt tárgyalóasztalhoz ült három hivatali elődjével: Leonyid Kucsmával, Leonyid Kravcsukkal és Viktor Juscsenkóval. (Juscsenko volt 2004-ben Janukovics legnagyobb, nyugatpárti ellenfele az akkori elnökválasztások idején. Akkor, a narancsos forradalom után végül Juscsenko győzött.) A politikai válság rendezéséről szól a beszélgetés.

Közben egy másik találkozó is készül, ezt össznemzeti kerekasztalnak nevezték el. Ez késő délután lesz az MTI helyszíni tudósítója szerint, és Viktor Janukovics és a három volt államfő, illetve az ellenzék, a tüntető diákok, a szakszervezetek, a művészvilág és más társadalmi csoportok képviselői vesznek majd részt rajta. A Wall Street Journal tudósítója ezzel szemben azt tweetelte délelőtt 11 óra után, hogy Janukovics nem vesz részt az egyeztetésen, amelynek így nem világos, hogy mi értelme lesz.

A Kyiv Post úgy tudja, azért jön létre végül két külön találkozó, mert Janukovics nem akart egy asztalhoz ülni az ellenzék képviselőivel, csak a volt elnökökkel. Erre a találkozóra az ellenzék vezetői nem is kaptak meghívást, és bár korábban elhangzott ilyen ígéret, a nyilvánosságot is kizárták a megbeszélésről.

A Kyiv Post szerint a délutáni kerekasztal-tárgyalás kettőkor kezdődik, de erről sem biztos, hogy tudósíthat a sajtó, és egyelőre a résztvevők listája is bizonytalan. Erre bár Janukovics nem, az EU külpolitikai főképviselője, Catherine Ashton viszont állítólag elmegy. Ashton ugyanis kedden az ukrán fővárosba érkezett, délután háromkor fog leülni négyszemközt Janukovicscsal. Az EU továbbra is nyitott a meghiúsult társulási szerződésre Ukrajnával, de a feltételek újratárgyalása nem jöhet szóba.

Lenintől Leninig

A kijevi tüntetéseket a kormány november végi határozata váltotta ki, amikor eldőlt, hogy az évekig tartó tárgyalások ellenére végül nem írják alá az európai uniós társulási megállapodást, amely már a csatlakozás felé tett konkrét lépésnek számított volna. A tüntetők vasárnap ultimátumot adtak az elnöknek, hogy eltávolítsa el a kormányt. A határidő ma, azaz kedden jár le.

Hétfőn Lenintől Leninig tartott a tüntetés Ukrajnában: még vasárnap éjjel az ukrán fővárosban ledöntöttek egy Lenin-szobrot, majd hosszú és feszült nap után hétfőn este is ledöntöttek egyet Kotovszkban. A két műtárgyrombolás között nagyobb összecsapás nem történt, de eseménytelennek így sem volt nevezhető a hétfő Kijevben: több ezer rendőrt összevontak a fővárosban. A tömegre nem támadtak ugyan, de a rendőrök megszállták az egyik ellenzéki párt központját és ellenzéki médiumokat, valamint elkezdték bontani a tüntetők sátrait az utcán.

Az ellenzéki székházon való rajtaütés az után nem sokkal történt, hogy Janukovics bejelentette: tárgyalóasztalhoz ül. Az akciót több térfigyelő kamera is rögzítette, itt az egyik felvétel:

Továbbra is tapintható a feszültség. A hétfői eseményekről szóló összefoglalónkat itt olvashatja, percről percre tudósításunkat pedig itt találja meg. Itt pedig elolvashatja elemzésünket a kialakult helyzetről és Janukovics elnök hatalmának gyengüléséről.

Kövessen minket a Facebookon is!