Kizárják a szépségversenyről a plasztikázott tevéket

teveszépségverseny, miss camel, szaúd-arábia, illusztráció
Vágólapra másolva!
Tilos lesz plasztikai beavatkozáson átesett tevéket benevezni az egyik legjelentősebb szaúd-arábiai tevefesztivál szépségversenyén. Az umm-rakibai fesztivál indulóit állatorvosok vizsgálják, hogy kiszűrjék a csalást.
Vágólapra másolva!
A kép illusztráció Forrás: AFP/Hassan Ammar

Megtiltották a szaúd-arábiai umm-rakibai fesztivál teveszépségversenyének szervezői, hogy a benevezett állatokon szépészeti műtéteket végeztessenek gazdáik. A lépést a természetes szépséggel és a verseny tisztaságával indokolták. A legkisebb beavatkozást sem engedélyezik, a szervezők még bizottságot is létrehoztak a tevék vizsgálatára, hogy kiszűrjék az esetleges csalásokat.

A bizottság négy állatorvos tagja vizsgálja meg, hogy az állatok átestek-e bármiféle - orvosi vagy hagyományos - szépészeti beavatkozáson. Ez az első alkalom, hogy ilyen szempontból vizsgálják a tevéket, de a szakemberek eddig nem bukkantak szabályszegésre.

Um-Rakibában évente negyvennapos fesztivál keretében választják meg a legszebb tevét, a Perzsa-öböl államaiból érkezők közül. A szépségverseny 15, az állatok színe alapján felállított kategóriájában húsztagú zsűri választja ki a győzteseket. Vannak világosbarna, tiszta fehér, fekete foltokkal tarkított sárga és fekete indulók. Az esemény egyúttal vásár is, ahol ötmillió dollárt (1,1 milliárd forintot) is megadhatnak egy-egy kapitális példányért.