Több százezres demonstrációkra készülnek Kijevben

Vágólapra másolva!
Vasárnapra a kormánypárt és az ellenzék is demonstrációt tart Kijevben. Több százezer embert várnak. Közben lett a kijevi kerekasztal-tanácskozás harmadik fordulójának, amelyen már ellenzéki vezetők is részt vettek. Többen elégedetlenül távoztak, és bár Viktor Janukovics azt ígérte, nem fognak erőszakot alkalmazni, az ellenzéki vezetők nem bíznak az ukrán elnökben. Viktor Janukovics a megbeszélésen azt is megígérte: mindent megtesz, hogy a letartóztatott tüntetők amnesztiában részesüljenek.
Vágólapra másolva!

A kormányzó Régiók Pártja írásban jelezte a főváros vezetésének, hogy vasárnap 200 ezer fős ellendemonstrációt tart Kijevben. Két helyszínt jelöltek meg: a parlamenttel szemközti parkot és a Függetlenség terének közvetlen szomszédságában lévő Európai teret. A párt fellegvárának számító kelet-ukrajnai Donyeckben a helyi szervezetük közzétette, hogy 19 vagonból álló szerelvényt béreltek a rendezvényre készülő híveik számára, akiknek élelmiszercsomagokat is osztanak az útra.

Az ellenzék újabb "népi nagygyűlést" hirdetett meg immár a negyedik egymást követő vasárnapra a Kijevi főtérre, s a megmozdulásnak a Méltóság napja elnevezést adták. Céljuk, hogy kifejezzék elkötelezettségüket Ukrajna európai integrációja mellett, továbbá tiltakozzanak az ellen, hogy Janukovics elnök megállapodást kössön a Moszkva irányította orosz-kazah-fehérorosz vámunióhoz való csatlakozásról.

A kora esti órákban becslések szerint mintegy 8 ezer tüntető volt a Függetlenség terén, még körülbelül ezren a környéken elfoglalt épületekben melegedtek. Az európai integrációért és hatalomváltásért demonstrálók már mintegy 250 sátrat állítottak fel a téren. A parlamenttel szemközti Marijinszkij parkban a kormánypárti ellendemonstráción a rendőrség közlése szerint ugyanebben az időszakban mintegy 15 ezren tartózkodtak.

A politikusok tanácskozása nem hozott eredményt

Elégedetlenül távoztak az ukrán ellenzék vezetői pénteken arról a kerekasztal-megbeszélésről, amelyet Viktor Janukovics ukrán elnök kezdeményezésére tartottak, hogy kiutat keressenek a belpolitikai válságból. A részt vevők közül Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője kijelentette, hogy számos fontos kérdésre nem kaptak választ, például arra, ki adott parancsot a Függetlenség terén (Majdan) folyó tüntetés erőszakos feloszlatására, s megbüntetik-e az ezért felelős személyeket.

"Követeltük, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a Majdanon. Legalább erre válaszolt (Janukovics), hogy nem fognak. Hiszek-e neki? Nem" - szögezte le Jacenyuk. Viktor Janukovics nem volt hajlandó válaszolni az újságírók kérdéseire.

Egy másik ellenzéki vezető, Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője közölte, hogy a jövőben csak akkor vesz részt ilyen kerekasztal-tárgyaláson, ha a tüntetők kérik rá. "Nem akartam ma eljönni, de a Majdan (a kijevi Függetlenség terén demonstrálók) kötelezett minket erre. Közös állásponton vagyunk, amihez tartjuk magunkat" - mondta, utalva arra, hogy a három parlamenti ellenzéki párt vezetői a tüntetők felhatalmazásától tették függővé megjelenésüket a tanácskozáson. Leonyid Kravcsuk volt államfő, a független Ukrajna első elnöke kijelentette, hogy reményei szerint a jövő héten, valószínűleg kedden lehet újabb fordulója a kerekasztal-tárgyalásoknak.

Paprikás hangulatban ültek le

A tanácskozáson részt vett a jelenlegi ukrán elnökön, Viktor Janukovicson kívül három korábbi ukrán államfő, Leonyid Kucsma, Leonyid Kravcsuk és Viktor Juscsenko, valamint Arszenyij Jacenyuk, Vitalij Klicsko és Oleh Tyahnibok ellenzéki vezetők, továbbá politikai pártok, szakszervezetek, a művészeti és tudományos élet és a diákmozgalom képviselői, szakértők.

Arszenyij Jacenyuk a Haza (Batkivcsnya) ellenzéki pártvezetője a megbeszélésen azt mondta, a kormány parancsot adott az emberek ütlegelésére, és a rossz gazdasági helyzetért is felelős. Azarov miniszterelnök a Kyivpost.com ukrán híroldal szerint vöröslő fejjel hallgatta a szavait, majd azzal vádolta a jelenleg ellenzéki pártot, hogy 2009-ben előnytelen megállapodásokat kötöttek Oroszországgal.

Vologyimir Ribak parlamenti elnök azt javasolta, hogy jövő kedden üljön össze a parlament.

A tanácskozás előtt Klicsko azt nyilatkozta: a kialakult politikai és gazdasági válságért Janukovics felelős. Ki kell engedni a foglyokat, felelősségre kell vonni azokat, akik utasították a rendőröket, hogy a tüntetőkre támadjanak, és előre hozott választásokat kell kiírni.

Janukovics pénteken azt javasolta, hogy részesítsék amnesztiában azokat a tüntetőket, akiket az európai integrációt és hatalomváltást követelő demonstrációkon vettek őrizetbe.

"Az álláspontom az, hogy tovább kell lapoznunk, és amnesztiát kell hirdetnünk" - jelentette ki az államfő miután egyetemisták képviselőivel találkozott. Kifejtette, hogy azt szeretné, ha minden fogva tartott demonstráló amnesztiában részesülne, köztük azok is, akikkel szemben a bíróság már ítéletet hozott.
Közölte: kész ezt a javaslatot az ukrán belpolitikai válság rendezését célzó nemzeti kerekasztal-tárgyalások résztvevői elé terjeszteni.