Vágólapra másolva!
Kínából üzletkötőket és külkereskedőket rendel haza Kim Dzsung Un, akik könnyen internálótáborban végezhetik.  A nagybácsi kivégzése miatt eleve mélyponton van a két kommunista ország viszonya.
Vágólapra másolva!

Nagy számban rendeli haza a kínai Senjangban és Dadongban dolgozó külkereskedelmi képviselőket és üzletkötőket az észak-koreai rezsim, közölték szombaton az ügyet jól ismerő források, és minden jel szerint otthon felelősségre vonás vár rájuk. Színleg azzal indokolják a lépést, hogy oktatást tartanak nekik a kormány politikájáról, de valójában az lesz a legenyhébb büntetésük, hogy eltiltják őket a külföldre utazástól, de sokan közülük a tisztogatás áldozataivá is válhatnak.

Az ügy Kim Dzsong Un kegyveszetté vált nagybácsija, Dzsang Szong Tek példátlan kivégzésével függ össze. Ő felügyelt legmagasabb szinten a kínai kapcsolatokért, ám az ősszel külföldre szökött munkatársa, aki vezetőség pénzügyeit kezelte. Ezután Dzsangot egy rögtönítélő bíróság halálra ítélte és kivégezte, most pedig a hozzá lojális személyekkel is le akar számolni a phenjani vezetés.

Az Egyesült Államok, Dél-Koreai és a kelet-ázsai térség sok állama az észak koreai vezetés kiszámíthatatlan lépéseitől tart, ilyen politikai tisztogatás ugyanis Kim Dzsong Un 2011 végi kinevezése óta nem fordult elő. Kína is elítéli Dzsang kivégzését, és arra utalt, hogy bizonyos korlátozásokat vezethet be Phenjannal való viszonyában.