Visszaküldi magyar kitüntetését egy brit professzor

Vágólapra másolva!
Visszaadja 2009-es Pro Cultura Hungarica kitüntetését John Cunningham brit filmtörténész. A sheffieldi professzort elcsüggesztik a magyarországi politikai fejlemények.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány retrográd intézkedései miatt adta vissza magyar kitüntetését John Cunningham, a sheffieldi egyetem professzora. A közép-európai filmtörténetre szakosodott, 1991-2000 között Magyarországon élő és tanító kutató 2009-ben kapta meg a magyar kormánytól a Pro Cultura Hungarica kitüntetést. Most azt írta a Guardian brit lapnak küldött levelében, hogy „csüggesztőnek tartja” az "egyre inkább reakciós, retrográd magyarországi fejleményeket”, főként az Orbán-kormány politikáját, ezért visszaküldi az érmet.

Cunningham jelezte, döntésébe szerepet játszott Schiff András Londonban élő magyar zongoraművész és karmester, aki a múlt héten írt lesújtó véleménycikket a Guardianbe a magyar politikai fejleményekről, "elképesztőnek és botrányosnak" nevezve a Horthy-korszak dicsőítését.

Cunningham egyúttal felszólított minden Pro Cultura Hungarica kitüntetést elnyerő külföldit, hogy tiltakozásképp ők is küldjék vissza érmeiket a magyar kormánynak.