Elkényeztetett rosszcsont, úgyhogy megúszta négy ember halálát

Ethan Couch, gázolás,
Vágólapra másolva!
Ittasan száguldozva négy ember halálát okozta egy 16 éves fiú Texasban. Az ügy egyértelműnek tűnt, mégsem küldték börtönbe. A bíró szerint az menti, hogy nagyon elkényeztették, így hibás képe van a valóságról. Szóval, ha egy gazdag gyerek ellop egy cipőt, azért nem jár semmi, ha egy hajléktalan teszi ugyanezt, akkor viszont börtönbe is kerülhet? A helyzet azért nem ilyen egyszerű.
Vágólapra másolva!

Breanna Mitchel éppen hazafelé tartott a munkából, amikor defektet kapott, és egy postaládát kidöntve lerobbant az út szélén Fort Worth egyik kertvárosi részén idén nyáron. A közeli házból a segítségére sietett Hollie és Eric Boyles, valamint a lányuk, Shelby. Mr. Boyles hamarosan visszament a házba, mert megunta a három nő csevegését. A ház egyszer csak megrázkódott. „Nem tudtam, mi volt az, csak azt, hogy közel volt, és semmi jót nem jelent” – mondta Mr. Boyles. Kiszaladt a házból, és meglátta, hogy hatalmas karambol történt. Feleségét és lányát kereste, valaki megpróbálta visszatartani azzal a szöveggel, hogy „nem akarsz odamenni, csak bajod lesz”. Nem hallgatott rá, továbbment, elhaladt két fekvő ember mellett - az egyik szerinte akkor már nem élt -, végül megtalálta a feleségét, felismerte a világos felsőjéről, de „halott volt, félbe volt vágva”.

Így tarol a legjobb sofőr

A 16 éves Ethan Couch 13 éves kora óta rendszeresen vezette az apja pickupját. Egy volt tanárnője szerint még iskolába is azzal járt, és amikor a tanárnő ezt szóvá tette az apának, ő azt mondta, a fia az egyik legjobb sofőr, akit valaha ismert. Pedig korábban egyszer megbüntették, amikor részegen vezetett, ráadásul egy félmeztelen fiatalkorú lány is ült mellette.

A Fort Worth-i baleset napján Ethan hét barátjával megivott négy felest és valamennyi sört. A szemtanúk szerint egy lány megkérte rá, hogy vigye haza. Ezt elsőre visszautasította azzal, hogy részeg, de aztán mégis belement, hogy elviszi a lányt egy boltba vásárolni. A többiek ugyan figyelmeztették, hogy nem kellene autóba ülnie, végül mégis elindultak. Útközben beugrottak egy Walmartba is, ahonnan elloptak még két üveg sört.

Ethan Couch pickupja végül 112 km/h-val kisodródott egy kanyarban, egy olyan helyen, ahol csupán 60-nal mehetett volna. A kocsi elsodorta az út szélén álló Breanna Mitchelt és a neki segítő Brian Jenningst, Hollie Boylest, valamint a lányát Shelby-t, akik azonnal meghaltak. A pickup ezután beleszaladt egy parkoló autóba, amit nekilökött egy szembejövő VW bogárnak, végül pedig nekiment egy fának. A parkoló autóban és a VW bogárban ülők túlélték a balesetet, a pickup utasai közül azonban többen megsérültek, a legsúlyosabban Sergio E. Molina, aki a platón utazott, ahonnan egyszerűen lerepült, és a fejére esett. Azóta kómában van.

Bocsánatkérés helyett pénz

Ethan Couchot ittasan elkövetett emberöléssel vádolta meg az ügyészség. Túllépte a sebességhatárt, és a megengedett alkoholmennyiség háromszorosát mutatták ki a vérében. A bírósági tárgyalást decemberben tartották. Itt tanúskodott többek között Mr. Boyles, Couch régi tanárnője, az ismerősei és több szakértő is. A tárgyaláson Ethan Couch be is ismerte, hogy ő vezette az autót.

Akár 20 év börtönbüntetést is kaphatott volna, végül azonban az áldozatok hozzátartozóinak legnagyobb megdöbbenésére a bíró tíz év próbaidőre ítélte, és nem küldte börtönbe. A bíró szerint Couch ugyan felelős a tetteiért, de a börtönben nem kapná meg azt a fajta kezelést, amelyet igényel. Ezért egy hosszú távú terápián kell részt vennie, és addig teljesen elkülönítve kell tartani őt a szüleitől.

Az ítélet tulajdonképpen azt jelenti, hogy a bíró teljes mértékben igazat adott a védelem érveinek. A fiú ügyvédjei ajánlottak is egy Kaliforniában lévő központot, ahová a szülei szívesen elküldenék Ethant, évi 450 ezer dollárért (közel százmillió forintért). Valószínűleg nem nagy érvágás nekik, a család gazdag, az apa a tulajdonosa egy Fort Worth-i fémgyárnak, és egy olyan környéken laknak, amely a Forbes szerint Amerika leggazdagabb helyeinek egyike.

Ethan Couch a bíróságon Forrás: Youtube/Wfaa

A szülőktől való távol tartást javasolta a védelem egyik tanúja, G. Dick Miller pszichológus is. Több napot is együtt töltött a fiúval, megvizsgálta, majd arra a következtetésre jutott, hogy a szülei olyan szabadságot biztosítottak neki, amilyet egy fiatalkorúnak sem szabadna, azaz elkényeztették. Példaként említette, hogy a fiú már 13 éves korában vezethetett, vagy hogy semmiféle büntetést sem kapott a szüleitől, amikor megbírságolták ittas vezetésért.

Miller szerint a szülők viselkedése miatt Ethanben az a kép alakult ki, hogy a jólét privilégiumokkal is jár, a viselkedésének pedig nincsenek következményei. „A fiú sohasem tanulta meg, hogy bocsánatot kell kérni, ha bántasz valakit. Helyette azt tanulta, hogy ha bántasz valakit, akkor pénzt kell neki küldened” – mondta Miller, hozzátéve, hogy szerinte a fiú affluenzás. Ezért javasolta a bírónak, hogy küldje el egy kétéves terápiára Ethant, és ez alatt az idő alatt ne találkozzon a szüleivel.

Túl gazdag vagyok, engedjenek el!

Az affluenza egy olyan kifejezés, amely az influenza és angol affluence (jómód) kifejezésből áll össze. 2001-ben lett ismert, amikor megjelent az Affluenza: The All-Consuming Epidemic című könyv. A könyv szerzője, John de Graaf szerint a kifejezés már az ötvenes évek óta létezik, a jóléttel foglalkozó kutatások ugyanis már akkor is felemlegették. De Graaf úgy definiálja az affluenzát, mint egy fájdalmas, fertőző, szociális úton terjedő állapotot, amelynek lényege a mohóságból származó pazarlás. Robert Frank közgazdász szerint az affluenza leginkább a középosztályra jellemző, ahol a növekvő fogyasztási igényeket akár annak árán is ki akarják elégíteni, hogy adósságokba verik magukat.

Egy, a témával foglalkozó terapeuta szerint mindez annyit jelent, hogy valakinek kiegyensúlyozatlan a kapcsolata a pénzzel, és ez felerősíti a neurózisát. A témában több kutatás is született már, Oliver James brit pszichológus kimutatta például, hogy az angolszász területen elterjedtebb az affluenza, mint például Európában vagy Japánban. Olyan terapeuták is vannak, akik az affluenzában szenvedőknek ajánlják a kezeléseiket, ilyen például a General Motors egykori vezetőjének az unokája, Jessie O'Neill, aki azt állítja, hogy pont azért tud segíteni, mert ő is jólétbe született.

A szintén affluenzával foglalkozó Suniya Luthar New York-i pszichológus kutatása szerint a felső középosztályhoz tartozó fiatalok húsz százaléka gondolja úgy, hogy a szüleik elsimítják a stiklijeiket. „Kettős mércét állítunk fel szegények és gazdagok között” – mondta.

Ethan Couch perének az ítéletére többen is felkapták a fejüket, és elsősorban azért kritizálták, mert orvosi diagnózisként kezel egy szociológiai fogalmat. „A miénk egy szociális kritika volt, nem pedig pszichiátriai” – írta John de Graaf a Time magazinban megjelenő publicisztikájában az ítéletre reagálva. Szerinte az ítélet a gazdagoknak kedvez, akiknek eddig is kevésbé kellett számolniuk a tetteik következményeivel. „Képzeljenek el egy belvárosi kölyköt, aki ellop egy Nike cipőt az affluenzája miatt, mégsem vonják felelősségre” – írja De Graaf. Ezzel szemben egy texasi hajléktalannak hónapokat kellett börtönben töltenie pár ellopott pokróc miatt, egy kaliforniai férfi pedig életfogytiglanit kapott zoknitolvajlásért.

Inkább egy elkényeztetett rosszcsont

„Ma úgy éreztem, hogy a pénz győzött” – mondta az ítélethirdetés után Eric Boyles. A bíró leváltásáért azóta online petíció indult, amelyet jelenleg 13 ezren írtak alá. G. Dick Millert pedig a CNN egyik műsorában vonták kérdőre. Az álláspontját védve azt mondta, hogy ez az ítélet volt a legjobb mind Ethan Couch, mind Texas állam számára. A műsorvezetővel azon is hosszasan elvitatkoztak, hogy lehet-e egyáltalán azt mondani, hogy Couch megölt négy embert, Miller ugyanis tartotta magát a „négy ember meghalt” kifejezéshez. Végül azonban mégis igazat adott a riporternek, miután az megjegyezte, hogy az áldozatok nem varázsütésre haltak meg.

Miller azóta már finomított a bíróságon elmondottakon. „Bárcsak ne használtam volna az affluenza kifejezést, mindenki teljesen ráakaszkodott” – mondta. Hozzátéve, hogy ma már inkább az „elkényeztetett rosszcsont” kifejezést használná Ethan Couchra.