Százeurós sorsjeggyel nyert Picasso-képet

Vágólapra másolva!
Egy 25 éves amerikai férfi nyert a Sotheby's aukciósház jótékonysági sorsolásán, amelyen egy egymillió dolláros Picasso kép talált gazdára a 100 eurós sorsjegyek megvásárlói között. Egyelőre nem akarja eladni az alkotást.
Vágólapra másolva!

Száz euróért, azaz mintegy 30 ezer forintért jutott hozzá Pablo Picasso egymillió dollár értékű képéhez egy 25 éves amerikai férfi. Az 1 Picasso 100 euróért címmel meghirdetett jótékony célú online sorsolásra vett egy szelvényt, és a számítógép ennek a számát sorsolta ki.

A győztes Jeffrey Gonano egy újságcikk révén értesült a párizsi Sotheby's aukciós ház által szervezett sorsolásról, amelynek díja a L'homme au Gibus (Cilinderes férfi) című 1914-es kép volt. A férfi épp a nappalija falára keresett képet. "Valami művészi dologra gondoltam" – mondta Gonano, aki egy tűzoltó készülékekkel foglalkozó cég projektmenedzsereként dolgozik, és egyelőre nem akarja eladni a festményt.

A sorsjegyeket – amelyek számát 50 ezer darabra korlátozták – áprilistól lehetett megvenni száz euróért, egy ember legfeljebb 50 jegyet vehetett. A szervezők szerint Franciaországtól és Németországtól egészen Iránig és Kirgizisztánig voltak résztvevők, és különösen nagy volt az érdeklődés Amerikából.

A jótékonysági sorsolás bevétele a libanoni polgárháborúban (1975–1990) súlyos károkat szenvedett, az UNESCO világörökségi listáján szereplő ősi libanoni város, Türosz archeológiai helyszíneinek helyreállítását támogatja.