Felgyújtották a Marián Kotleba, új besztercebányai megyefőnök által használt autót néhány órával az után, hogy a szlovák szélsőjobboldal vezetője pénteken letette megyefőnöki esküjét - jelentette a szlovák média. A Hummer márkájú luxusgépkocsi, amely Kotleba kampánymenedzserének, Miroslav Belickának a tulajdona, teljesen kiégett. A rendőrség 25 ezer euróra (mintegy 7,5 millió forint) becsüli a kárt.

Kotleba meglepetésre megnyerte a novemberi megyefőnök-választást, maga mögé utasítva a régió eddigi vezetőjét, Vladimír Mankát, aki a baloldali kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöltje volt. A 36 éves Kotleba, a parlamenten kívüli Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke megfigyelők szerint cigányellenes programjával győzött, és nem rejtette véka alá a náci Németország bábjaként működő második világháborús szlovák állam iránti szimpátiáját sem.

A besztercebányai rendőrség szóvivője, Mária Faltániová a Pluska.sk nevű internetes lapnak megerősítette, hogy a Kotleba által használt autót szándékosan gyújtották fel. Az LSNS ötezer euró (másfél millió forint) jutalmat tűzött ki annak, aki megtalálja az elkövetőt. Miroslav Belicka politikai terrorcselekménynek nevezte a Hummer felgyújtását, közvetlen kapcsolatot látva az eset és Kotleba néhány órával korábbi megyefőnöki beiktatása között.

Marián Kotleba felemelkedéséről, romaellenes kampányáról és a zebramintás Hummeréről itt olvashat bővebben.