Megkaparintották az olajmezőket a dél-szudáni lázadók

Vágólapra másolva!
A dél-szudáni felkelők vasárnap elfoglalták az olajban gazdag Unity szövetségi állam fővárosát, ahonnan a legfontosabb szudáni olajvezeték indul. Az ENSZ és Nagy-Britannia is elkezdte kimenekíteni az embereit a polgárháború szélére sodródott országból.
Vágólapra másolva!

A dél-szudáni hadsereg szóvivője vasárnap közölte: az ország északi részén fekvő Unity fővárosa, Bentiu egy, Riek Machar volt alelnökhöz lojális parancsnok ellenőrzése alá került. Unity államban mintegy 150 millió hordónyi kőolajkészletek vannak, és onnan indul a legfontosabb szudáni olajvezeték is.

A felkelők korábban már ellenőrzésük alá vontak több kőolajmezőt. Megfigyelők szerint emiatt kérdésessé válik, hogy zavartalan marad-e az ország olajtermelése, és hogy Szudán beleavatkozik-e a belpolitikai konfliktusba. Ezzel párhuzamosan heves harcok folytak vasárnap Jonglei szövetségi állam székhelyén, Bor városában is, amely szerda óta a felkelők kezén van.

A világ legfiatalabb államában az etnikai és politikai feszültségek azóta éleződtek ki, hogy Salva Kiir dinka etnikumhoz tartozó államfő idén júliusban menesztette a nuer Riek Machart, aki ezután bejelentette, hogy indulni szándékozik az elnökválasztáson. A hatóságok Machar híveit tették felelőssé a héten kirobbant erőszakért, akik állítólag december 15-ről 16-ra virradóra puccskísérletet kíséreltek meg. Más források szerint azonban az elnöki gárda dinka és nuer tagjai között kezdődött összetűzések miatt tört ki az erőszak.

Az ENSZ dél-szudáni békefenntartó missziója vasárnap a Twitteren jelentette be, hogy minden nem létfontosságú munkatársát a szomszédos Ugandába menekíti ki. Az ENSZ helyi képviselőinek beszámolói szerint eddig 62 ezren menekültek el a dél-szudáni harcok elől, közülük 42 ezren a világszervezet táboraiban keresnek menedéket. Nagy-Britannia szintén katonai gépeket küldött a térségbe az állampolgárainak kimenekítéséért.

A lázadók szombaton két amerikai katonai repülőgépet és egy ENSZ-helikoptert is eltaláltak. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap a harcok beszüntetését követelte, Barack Obama amerikai elnök pedig a segélyek megvonásával fenyegette meg Dél-Szudánt.