Végtelen megaláztatás volt a börtön a Pussy Riot-tagoknak

Vágólapra másolva!
A Pussy Riot egyik kiszabadult tagja szerint, a börtönben eltöltött közel két év egy véget nem érő megaláztatás volt, a legintimebb testrészeiket rendszeresen megvizsgálták az orosz tisztviselők.
Vágólapra másolva!

"Putyin nélküli Oroszországot” – kiáltotta ujjaival V-betűt formázva Nagyezda Tolokonnyikova, a Pussy Riot egyik tagja, miután közel két év után elhagyta a börtönt. Az együttes két tagja elnöki kegyelemben részesült, ezért hagyhatták el büntetésük lejárta előtt a börtönt.

A másik kiszabadult tag, Marija Aljohina azt mondta a Guardiannek szabadulása után, hogy egy újabb projektbe kezdenek bele, amelyben az oroszországi bebörtönzöttek jogaiért fognak harcolni. „Különböző terveket dolgozunk ki azért, hogy megvédjük azokat az orosz nőket, akik ártatlanul kerültek börtönbe, ahol rabszolgaként bánnak velük” – mondta.

A börtönben eltöltött idő szerinte véget nem érő megaláztatás volt, többek között három héten keresztül minden nap „nőgyógyászati vizsgálatokat” erőszakoltak rájuk. „Akkor döntöttem el, hogy emberjogi aktivista leszek, amikor szembesültem azzal, hogy az orosz tisztviselők milyen egyszerűen dönthetnek arról, hogy a nők legintimebb részeit vizsgálják meg” – mondta.

Amikor azzal keltették fel, hogy kiszabadul, a börtönőrök pakolták össze a holmijait, amibe nem is volt beleszólása, így hiába szerette volna fogolytársainak adni néhány cuccát. A börtönbeli társaitól sem búcsúzhatott el, összességében egy reklámfogásnak tartja a kegyelmet, nem pedig egy humanitárius cselekedetnek.

Mihail Hodorkovszkij és a Pussy Riot tagjainak kiengedése mögött a BBC szerint az az orosz törekvés áll, hogy a hamarosan kezdődő, Szocsiban rendezendő téli olimpia előtt csökkentsék az ellenzéki hangokat előszeretettel elnyomó orosz állammal szembeni ellenérzéseket. Ezért várható az is, hogy a közeljövőben szabadon engedik azt a 30 külföldi Greenpeace-aktivistát is, akiket egy hajón tartóztattak le.