75 fős dinka tömegsírt találtak Dél-Szudánban

Vágólapra másolva!
Egyelőre vizsgálják, ki felelős a katonák haláláért.
Vágólapra másolva!

75 fős tömegsírt találtak az ENSZ munkatársai a Dél-Szudán olajban gazdag északi részén található Bentiu városában – adta hírül az AP. A tömegsírban valószínűleg dinka etnikumú dél-szudániak holttestei vannak, akik ráadásul egyenruhájuk alapján a hivatalos dél-szudáni hadsereg, a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) katonái. Egyelőre nem tisztázott, hogy ki felelős a 75 katona haláláért, de az eddigi hírekkel egybecseng, hogy a dinka befolyása alatt álló SPLA katonáira az ország északi részén valóban vadászhatnak a korábbi alelnök, a Nuer törzsből származó Riek Machar kormányellenes fegyveresei.

Machar korábban azt állította, hogy ellenőrzése alá vonta a Dél-Szudán északi részén található olajmezők többségét, és erre a vidékre vonult harcosaival. Délen a többségben lévő dinkák az urak, itt a nuerek félnek az erőszaktól és özönlenek az ENSZ táboraiba.

Az AP híradása szerint Dzsubában, a dél-szudáni fővárosban még további két tömegsírt fedeztek fel. AZ ENSZ egyelőre vizsgálja a helyzetet.

A Dél-Szudánban kitört polgárháborúról bővebben itt olvashat.