Teli kamionokkal szállítják a hullákat

Vágólapra másolva!
A dél-szudáni fővárosban ezrével mészárolják le a nuereket a Guardian megrázó riportja szerint, a túlélők közül is mindenki elvesztett valakit. A riport alapján az etnikai tisztogatás ruandai méreteket ölthet, néhány nap alatt több tízezer ember halhatott meg.
Vágólapra másolva!

Egy héttel ezelőtt fegyveresek tartóztatták le Simont, egy húsz éves diákot, aki a dél-szudáni fővárosban él. Feltettek neki egy kérdést, amely élet-halál fontosságúvá vált az elmúlt hét napban Dél-Szudánban: incholdi – azaz ’mi a neved’ dinka nyelven, amely az elnök és a legnagyobb etnikum nyelve. Azok, akik Simonhoz hasonlóan nem tudnak válaszolni a kérdésre, azt kockáztatják, hogy nuerként azonosítják őket, akik a fegyveres ellenzéket vezetik a világ legújabb polgárháborújában.

Simont elvitték egy rendőrőrsre, ahol számos holttest mellett kellett elhaladnia, amíg eljutott a cellájáig, ahol nuerekkel volt összezárva. „Összeszámoltuk – 252-en voltunk összesen” – emlékezett vissza. Egyszer csak fegyvercsövek jelentek meg a szoba ablakainál, és elkezdték lőni őket. A mészárlás még két napig folytatódott. A katonák alkalmanként visszajöttek, és ha még láttak élő embert, akkor lőttek. Simon egyike volt annak a 12 embernek, akik túlélték a mészárlást a hullák alá rejtőzve.

Túlélés a hullák alatt

Simon az egyik ENSZ által fenntartott táborban meséli ezt a Guardian újságírójának, Daniel Howdennek, az első nyugati újságírónak, aki bejutott a hirtelen kirobbant polgárháború által sújtott Dél-Szudánba (a Guardian cikkét itt olvashatja). „Borzasztó volt, mert a túlélésért a hullák alá kellett bújnom, és két nap után nagyon büdösek kezdtek lenni” – mondta Simon, akinek több lőtt sebe is van a hasán és a lábán.

Az ENSZ bázisa a fővárosban élő nuerek mentsvára. Hét nap alatt logisztikai központból nyomorúságos menedékhellyé vált, ahová több mint 10 ezren menekültek. A 2011-ben függetlenné vált Dél-Szudánban az etnikai feszültségek azóta éleződtek ki, hogy a dinka Salva Kiir államfő júliusban menesztette nuer alelnökét, Riek Machart. A kormány Machart tette felelőssé a bő hete kirobbant erőszakért, amely az elnöki gárda nuer és dinka tagjainak konfliktusával kezdődött.

„Itt mindenki elvesztett valakit a múlt héten” – mondta a Guardiannek egy másik menekült, aki törött ujjával gesztikulál, amely akkor tört el, amikor az őt megölni próbáló dinkát fegyverezte le. „Láttuk, ahogy lányainkat, testvéreinket, anyáinkat megölik, egyszerűen csak azért, mert nuerek” – folytatta a férfi. Az újságíró szerint az etnikai tisztogatást már az egész országban lehet érezni.

Több ezer civil halt meg eddig, ha nem több tízezer, százezrek menekültek kisebb falvakba – írja a Guardian. Hivatalosan eddig 500 halott van, de ez a szám teljesen hiteltelen, már hat napja, mindössze egy dzsubai kórházban volt ennyi halott. Egy veterán segélyszervezetes szerint a valós szám tízezrekben mérhető.

Nílusba dobott holttestek

Egy másik menekült, Gatwech az életéért futott, amikor katonák támadtak a lakónegyedükre. A kisebbeket utolérték, amikor Gatwech visszanézett, látta, hogy 21, 15 év körüli fiút fogtak el, és mindet megölték. A 28 éves Yien családtagjaival bújt el a házakban, amikor este 10-kor fegyverropogást hallott. Éjfél után az egyik tank áttört a falon, és végigrobogott a házon, három családtagja halt meg. Egész negyedek váltak szellemvárosokká, sok helyen csak néhány fosztogatót lehet látni.

„Mindenki menekül a háború miatt. Mi is menekülünk” – mondta az egyik sárkunyhóból előbukkanó nő, akiknek azonban nehézségeik vannak: az egyik idős családtag nem tud elmenni a kevesebb mint egy kilométerre lévő ENSZ-bázishoz. „A hadsereg éjszaka jön. Hallod, ahogy lőnek” – mondja az egyik családtag.

A Guardian újságírója egy olyan nuerrel is találkozott, aki az elnöki gárdában volt katona, egészen szombatig. Állítása szerint róla nem lehetett egyértelműen tudni, hogy nuer, mert nincsenek tradicionális minták az arcán. Látta, hogy az elnöki gárda hogyan számolt le civil nuerekkel mindenhol a városban. „Megkötözték azokat, akik nem katonák, és lelőtték őket. A saját szememmel láttam, ugyanazt az egyenruhát viseltem” – mondta a korábbi katona, aki szerint fiatal dinkáknak osztogatnak fegyvereket, egyenruhát sok helyen a főváros környékén. Ő azért menekült el, mert féltette az életét, és elborzasztotta a mészárlás. „Nagy kamionokat látott”, amelyek tele voltak holttestekkel, egy részüket buldózerekkel ásott sírokba tették, másokat pedig a Nílusba dobták.

A ENSZ-nél összezsúfolódott nuerek közül többen azt mondták, hogy biztosak abban, hogy az ENSZ békefenntartói maradnak, és megvédik őket, annak ellenére, hogy a külföldieket folyamatosan evakuálják Dzsubából. Nem is mindenki érzi magát biztonságban a táborban. „Láttuk már a történelemben, hogy az ENSZ magára hagyja az embereket, korábban Ruandában. Az embereiket feltették a helikopterre, az embereket meg otthagyták meghalni” – mondta egy 51 éves férfi.