Három török miniszter már belebukott a botrányba

Vágólapra másolva!
Lemondott szerdán a török gazdasági miniszter és a belügyi tárca vezetője is, majd pár órával később a környezetvédelmi miniszter is. Mindhármuk fia ellen a napokban emeltek vádat a kormányt megrengető, széles körű korrupciós ügyben.
Vágólapra másolva!

Zafer Caglayan gazdasági miniszter rövid közleményében tudatta: távozik posztjáról annak érdekében, hogy teljes egészében fény derülhessen a kormány ellen irányuló, szerinte méltatlan ügyre. A miniszter a kormány, a kormányzó párt és az ország ellen irányuló undorítóan ocsmány összeesküvésnek minősítette a december 17-én kirobbant botrányt.

Muammer Güler belügyminiszter annyit közölt, hogy már december 17-én kérte szóban felmentését a miniszterelnöktől, de írásban csak szerdán nyújtotta be lemondását.

Néhány órával a gazdasági- és a belügyminiszter után lemondott Erdogan Bayraktar török környezetvédelmi és várostervezési miniszter is. Az NTV hírtelevíziónak nyilatkozva a környezetvédelmi miniszter egyúttal felszólította a miniszterelnököt, hogy kövesse példáját és mondjon le.

A múlt hét végén huszonnégy ember ellen emeltek vádat és helyezték előzetes letartóztatásba őket egy vesztegetési ügyben folytatott nyomozás keretében, köztük volt a gazdasági és a belügyminiszter fia is. A miniszterelnökre is árnyékot vető korrupciós botrány középpontjában egy nagy állami bank, a Halk Bankasi áll, amelynek vezérigazgatója ellen korrupció, csalás, sikkasztás és illegális aranykereskedelem miatt emeltek vádat.

Ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét. Erdogan 2002 óta irányítja az országot egy iszlamista-konzervatív kormány élén, s a korrupcióellenes küzdelem hősének kiáltotta ki magát és pártját.

A rendőrség gazdasági bűnözés elleni igazgatóság által levezényelt nagyszabású korrupcióellenes művelet az ország vezetői számára is váratlan volt. A hatalom, amelyet súlyosan érint e botrány négy hónappal a helyhatósági választások előtt, válaszcsapásként tisztogatási kampányt indított a rendőrség soraiban. A kedd óta elbocsátott mintegy ötven tisztnek "hatalommal való visszaélést" vetette szemére a kormányfő, arra hivatkozva, hogy nem tájékoztatták a politikai hatóságokat az ellenük folyó vizsgálatról.

Politikai elemzők egyetértenek abban, hogy az őrizetbe vételek mögött a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc áll. Mindkét tömörülés iszlamista, de éveken át tartó szoros szövetségük az utóbbi időben felbomlani látszik, ami az egymással szembeni ellenséges lépésekben nyilvánul meg. A török rendőrség és igazságszolgáltatás magas rangú tagjai között Gülen számos hívét megtalálni. A 2002 óta hatalmon lévő Erdogan sok szavazatot köszönhetett a tekintélyes hitszónoknak.

Törökországban márciusban helyhatósági választásokat, augusztusban pedig elnökválasztást tartanak.

Cikkünket a törökországi korrupciós botrányról itt olvashatja.