Nem akarnak otthon ünnepelni a fukusimaiak

Vágólapra másolva!
Az atomerőmű térségéből kitelepített emberek ezrei térhettek volna vissza az otthonaikba az ünnepekre, de kevesen éltek a lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

Mintegy 27 ezer, a fukusimai atomerőmű térségéből kitelepített embernek tették lehetővé, hogy kivételesen egykori otthonukban töltsék az év végi ünnepeket - jelentette be néhány környékbeli város vezetése. A lehetőséggel azonban csak kevesen élnek.

Az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőműben súlyos üzemzavart idézett elő a 2011. március 11-én bekövetkezett hatalmas erejű földrengés és szökőár, és jelentős mennyiségű sugárzó részecske került ki a szabadba. Emiatt 85 ezer embert kellett kitelepíteni az atomközpont környékéről.

Minamiszoma, Naraha, Kavaucsi és Iitake városok vezetése a volt lakosok egy részének most megengedte, hogy a karácsonyi és az újévi ünnepek idején több napra visszatérjenek egykori otthonukba, miközben másutt továbbra is tilos a kiürített településeken éjszakázni. Médiabeszámolók szerint azonban a kivételes hazatéréshez szükséges engedélyt december 19-ig mindössze 1700-an kérvényezték.

A térség városainak egy részét nappal felkereshetik egykori lakóik, hogy takarítsák és a szennyező anyagoktól megtisztítsák házukat és környékét. A települések azonban továbbra is lakatlanok, miután a sugárzás mértéke még nem csökkent elviselhető mértékűre és a létfontosságú közműveket sem építették még újjá. A házak nagy része pedig romba dőlt a két éve és kilenc hónapja történt katasztrófában.