Snowden: Kérdezni olcsóbb, mint kémkedni

Vágólapra másolva!
A következő generációk már nem is fogják tudni, mi az a magánélet - figyelmeztetett Edward Snowden, az amerikai megfigyelési botrány kirobbantója. Karácsonyi üzenetben fogalmazta meg küzdelmének lényegét, de azért kellemes ünnepeket is kívánt.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden, az amerikai megfigyelési botrány kirobbantója karácsony alkalmából videóüzenetet jelentett meg az interneten, amelyben a magánélet fontosságára hívja fel a figyelmet.

"A ma született gyerekek úgy nőnek majd fel, hogy fogalmuk sincs a magánéletről. Soha nem tudják meg, mit jelent egy saját pillanat, amelyet nem rögzítenek, és nem elemeznek. És ez egy nagy probléma, mert a magánélet fontos, ez az, ami kell ahhoz, hogy megmondhassuk, kik vagyunk, és mik akarunk lenni" - mondta karácsonyi üzenetében Edward Snowden.

Szerinte a kormányok ma együttműködnek abban, hogy megfigyeljenek mindent, amit csinálunk. "George Orwell figyelmeztetett az ilyen információk veszélyességére" - mondta Snowden az író 1984 című regényére hivatkozva, aki a totális államról írt könyvet. Snowden szerint azonban azt a fikciót már rég meghaladta a valóság. Mikrofonok, kamerák, tévék, amelyek figyelnek minket, azonban eltörpülnek amellett, amilyen technológia ma rendelkezésre áll - mondta.

A saját küzdelmét a megfigyelési rendszer leleplezéséről úgy említette, hogy az a társadalmi vita, amely ma folyik, meghatározza azt, hogy mennyire bízhatunk a technológiában, amely körülvesz bennünket, és a kormányzatban, amely szabályozza azt.

"Együtt jobb egyensúlyt érhetünk el, véget vethetünk a tömegek megfigyelésének, és emlékeztethetjük a kormányt arra, hogy ha kíváncsi, hogy érezzük magunkat, akkor kérdezni mindig olcsóbb, mint kémkedni" - mondta Snowden, aki a figyelmeztető beszéde előtt és után azért boldog karácsonyt is kívánt.

Edward Snowdenről és a megfigyelési botrányról itt olvashatja cikkeinket.