Felrobbantották a libanoni volt pénzügyminisztert

libanon, bejrút, robbantás, Mohamed Satah, pokolgép
A bejrúti pokolgépes robbantás heléyszíne, melyben életét vesztette a volt libanoni pénzügyminiszter, Mohamed Satah, 2013. december 27.
Vágólapra másolva!
Öt halott, legalább ötven sérült a bejrúti merényletben.
Vágólapra másolva!

Erős robbanás rázta meg a libanoni fővárost: a pokolgépes merényletben legalább öten életüket vesztették és több mint ötvenen megsebesültek. A halálos áldozatok között van Mohamed Satah, Szaad Haríri volt libanoni kormányfő közeli tanácsadója, egykori pénzügyminiszter, valamint a sofőrje az ANI hírügynökség közlése szerint.

Egy politikust szállító gépkocsioszlop ellen elkövetett támadásról van szó - írta a Spiegel online hírmagazin a libanoni média beszámolóira hivatkozva. A robbanóanyagot egy autóban rejtették el.

Bejrútban autóba rejtett pokolgép robbant, mely legalább öt ember életét oltotta ki, köztük Mohamed Satah volt pénzügyminiszterét. Forrás: AFP

Mohamed Satah éppen a volt miniszterelnök otthona felé tartott, hogy részt vegyen a Március 14. Koalíció találkozóján. Az ellenzéki szerveződés szemben áll Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és az őt támogató Hezbollah libanoni síita szervezettel is. Satah a 2009 és 2011 között hivatalban lévő Haríri-kormány pénzügyminisztere volt, 1997 és 2000 között pedig Libanon amerikai nagyköveteként szolgált.

A libanoni fővárosban idén már több pokolgépes támadást is végrehajtottak. A legtöbb merénylet Bejrút déli részén történt, amely a Hezbollah egyik fellegvárának számít. November közepén több mint húszan haltak meg a bejrúti iráni nagykövetség ellen elkövetett öngyilkos merényletben.

Forrás: AFP

A Spiegel online szerint a pénteki merényletet néhány méterre attól a helytől követték el, ahol 2005 februárjában halálos támadást intéztek Szaad Haríri apja, Rafík Haríri egykori libanoni kormányfő ellen.

Libanonban az utóbbi években rendkívül feszült a helyzet egyrészt a belső megosztottság, másrészt a szomszédos Szíriában dúló polgárháború miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelenleg mintegy 800 ezer regisztrált szíriai menekült tartózkodik az országban.