Az orosz hajót mentő jégtörő is elakadt

Vágólapra másolva!
Vissza kellett fordulnia az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó segítségére siető kínai jégtörőnek, mert maga is elakadt.
Vágólapra másolva!

A Hósárkány nevű kínai hajó mintegy 12 kilométerre megközelítette a kedd óta mozdulatlanságra ítélt Akagyemik Sokalszkijt, de nem tudta folytatni az útját. A kínai hajó olyan sűrű jég közé jutott, amelyen már nem tudott áthaladni, ezért visszafordult. A mentési művelet sajnos kudarcot vallott - jelentette a koordinációt ellátó ausztrál tengeri mentőszolgálat.

A Dumont d'Urville antarktiszi francia kutatóállomás térségében lévő orosz hajóhoz két további jégtörő juthat el: a francia Astrolabe és az ausztrál Aurora Australis. Ez utóbbiak is úton vannak, s szombaton derül ki, hogy mire lesz lehetőségük.

Az Ausztrál Antarktisz Expedíció által közzétett felvétel az Akagyemik Sokalszkij orosz kirándulóhajóról Forrás: MTI/EPA/Ausztrál Antarktisz Expedíció/Ausztrál Antarktisz Expedíció

Az Akagyemik Sokalszkij olyan helyen járt, amely jól hajózható a déli félteke nyarában, de az időjárásban hirtelen fordulat következett be, és a szél beszorította a jégtáblák közé. A 74 utas és kutató jól van. Útjukat egy évszázaddal korábbi ausztrál déli-sarki expedíció megismétlésének szánták.

Az utasok karácsony este kerültek a jég fogságába Forrás: MTI/EPA/Ausztrál Antarktisz Exp/Andrew Peacock