Háború dúl az ósdi jemeni olajvezetékekért

Vágólapra másolva!
Törzsi harcosok felrobbantottak egy olajvezetéket, le kellett állítani a termelést. Az országban gyakran támadnak rá a vezetékekre.
Vágólapra másolva!

Törzsi harcosok felrobbantottak szombaton egy kőolajvezetéket Jemen délkeleti részén, emiatt le kellett állítani a kitermelést a Maszila olajmezőn. Hadramut tartományban, Sar város térségében robbantották fel az olajmezőtől az Ádeni-öböl partján fekvő ad-Daba városig húzódó vezetéket. A vezetéken napi átlagban 120 ezer hordó kőolajat szoktak továbbítani.

A tartományban megsokszorozódtak az erőszakos események december 2-a óta, amikor is a hadsereg alakulataival vívott tűzpárbajban meghalt egy jelentős törzsi vezető és öt testőre. Azóta törzsi harcosok számos ellenőrző pontot támadtak meg, hogy átvegyék a kőolajipari létesítményeket védő katonák helyét. Legutóbb csütörtökön három katonát öltek meg, többet pedig megsebesítették Sar város közelében.

Jemenben nem ritka a kőolaj- és földgázvezetékek elleni támadás. Gyakran a hagyományosan jól felfegyverzett törzsi harcosok a tettesek, és általában az a céljuk, hogy nyomást gyakoroljanak a központi kormányra vagy igazságszolgáltatási ügyekben, vagy a haszonszerzés jegyében.

Az Arab-félsziget szegény országában, Jemenben a többiekhez képest viszonylag kevés a kőolaj, de a belőle származó bevétel tartja életben az állami költségvetést. A politikai válságba süllyedt országban 2010-ben még napi átlagban 259 ezer, a következő évben viszont már csak 170 ezer hordó volt a kitermelés az olajvezetékek egyre gyakoribb megrongálása, a külföldi szakszemélyzet evakuálása miatt. 2011 márciusa és 2013 márciusa között több mint 4,7 milliárd dollárnyi kárt okoztak az olajipari létesítmények elleni támadások. Az olajkitermelés szintje 2001-ben 440 ezer hordó volt naponta, a meredek csökkenés az új beruházások hiányának és az elégtelen infrastruktúrának is betudható.