Öngyilkos merénylő robbantott egy orosz pályaudvaron

Vágólapra másolva!
Egy öngyilkos merénylő robbantott a dél-oroszországi város pályaudvarán: legalább tizenhárom embert megölt, sokat pedig megsebesített. Sajtóértesülések szerint az elkövető valószínűleg az októberben egy volgográdi buszt felrobbantó nő egyik közeli ismerőse volt.
Vágólapra másolva!

A Volgograd-1 pályaudvaron magyar idő szerint vasárnap délelőtt háromnegyed tízkor bekövetkezett robbanást egy női öngyilkos merénylő hajtotta végre - írja a BBC. A robbantásnak tizennégy halálos áldozata van a hatóságok közlése szerint. Egy meg nem nevezett orosz belügyi forrás szerint egy szláv férfi akarta hátizsákjában átvinni a robbanószerkezetet a központi vasútállomás bejáratánál elhelyezett biztonsági kapun. Ebben akadályozta meg őt egy rendőr, amikor meg akarta vizsgálni a csomagot. Az előzőleg elkövetőnek tartott nő éppen akkor haladt el a merénylő mellett, amikor az felrobbantotta a pokolgépet - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Közelítő rendőr miatt robbanthatott a merénylő

Az Interfax szerint 27 embert szállítottak kórházba a pályaudvarról, míg az RT.com hírportál úgy tudja, hogyint 34 ember sérült meg, és köztük van egy kilencéves kislány is. Őt az anyukája saját testével védte a sérülésektől, ő maga viszont belehalt a robbanás által okozott sérülésekbe. Az RT információi szerint a pályaudvarról kórházba szállított 34 sérült közül nyolcan sérültek súlyosabban - köztük a kislány -, és egy ember van kritikus állapotban.

Helyszínelés a volgográdi pályaudvarnál az öngyilkos merénylet után Forrás: (MTI/AP/Ria Novoszty/Kreml/Nyikita Barisev)

Az Interfax hírügynökség szerint a robbantásra a pályaudvaron működő, robbanószereket detektáló kapuk előtt került sor. A vizsgálatok szerint a merénylő akkor robbantotta fel magát, amikor egy rendőr közelített hozzá, aki robbanás egyik halálos áldozata lett. A hatóságok szerint ha a merénylőnek sikerült volna bejutnia a detektoros kapukkal védett váróterembe, még több áldozatot követelt volna a merénylet. Vasárnap délutánra a robbantás áldozatai közül már hat embert azonosítottak, mindegyikük húsz és ötven év közötti korú.

A buszrobbantó nő ismerőse lehet az elkövető

A hatóságok vizsgálatai szerint a merénylő nőnél lévő robbanószer ereje tíz kilogramm TNT-nek felel meg, amelynek hatását fémdarabkákkal tették még pusztítóbbá. A hatóságok gyanúja szerint az öngyilkos merényletet egy Okszána Aslanova nevű nő követte el, aki korábban két militáns férfi felesége is volt - a LifeNews csatorna értesülései szerint. A tévécsatorna úgy tudja, hogy a nő az októberben egy buszt felrobbantó Nadja Aszijalova közeli ismerőse volt.

Az MTI tudósítója szerint a szemtanúk arról számoltak be, hogy a pályaudvaron és környékén tartózkodó emberek pánikba estek, az épület előtt holttestek hevertek. A hatóságok a mentés miatt lezárták a vasútállomást és további esetleges robbanószerkezetek után kutatnak. Kora délután a hatóságok bejelentették, hogy megtalálták az öngyilkos merénylő maradványait a helyszínen.

Mentési munkálatok a volgográdi pályaudvaron a robbantás után Forrás: AFP/Stringer

Az RT.com beszámolója szerint a robbanás jól látható nyomot hagyott az épületben: betörte az összes ablakot, és károkat okozott a falakban és a pályaudvar bejárati ajtajában is. Egy helyi lakos pedig úgy nyilatkozott a hírportálnak, hogy a robbanást még a pályaudvartól távol is jól lehetett hallani. Az RZSD orosz vasúttársaság közlése szerint a robbantás nem okoz számottevő fennakadást a vasúti közlekedésben. Volgográd polgármesterének nyilatkozatai szerint a mentésben komoly segítséget nyújtottak a pályaudvar közelében várakozó taxisok, akik segédkeztek sérültek kórházba juttatásában.

Három hónapon belül a második merénylet

A hatóságok elképzelhetőnek tartják, hogy az öngyilkos merénylő eredeti célpontjai egy Moszkvából Volgográdba tartó járat utasai lehettek, de végül fél órával a vonat beérkezése előtt robbantotta fel magát - írja az RT. A volgográdi önkormányzat bejelentette, hogy a robbantásban elhunyt emberek családtagjai számára egymillió rubeles, vagyis 6,6 millió forintnak megfelelő segélyt folyósít. A szövetségi rendőrség a merényleg után közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök utasítására fokozzák a biztonsági intézkedéseket az orosz pályaudvarokon és a reptereken.

Helyszínelés az öngyilkos merénylet után Forrás: (MTI/AP/Ria Novoszty/Kreml/Nyikita Barisev)

Az Oroszország déli részén, Moszkvától 900 kilométerre fekvő városban októberben ugyencsak egy nőis merénylő robbantott fel egy buszt, megölve hét embert. Volgográd közel fekszik a többségében muzulmánok lakta Észak-Kaukázushoz, ahol mindennaposak a szélsőségesek támadásai. Doku Umarov csecsen hadúr idén júliusban arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a Szocsiban februárban sorra kerülő téli olimpia megrendezése ellen.