Elkobozták a Muzulmán Testvériség vagyonát

2013.12.31. 20:05

Leszámol az egyiptomi kormány politikai ellenfelével, az első demokratikus választást megnyerő Muzulmán Testvériséggel. A teljes vezetőség vagyonát lefoglalták, a vezető fiát pedig letartóztatták.

Elkobozzák a Muzulmán Testvériség betiltott iszlamista szervezet több mint ötszáz vezetőjének vagyonát Egyiptomban - közölte Abdel-Azím al-Asri, az egyiptomi igazságügy-minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője.

Egy minisztériumi bizottság rendelte el, hogy elkobozzák a testvériség 572 vezetőjének minden ingó és ingatlan vagyonát.

Az egyiptomi biztonsági erők ezzel párhuzamosan erőszakra való felbujtás vádjával őrizetbe vették Anasz Beltagit, a Muzulmán Testvériség vezetőjének fiát - közölte a belügyminisztérium. Beltagit és két másik férfit a Kairó keleti részén fekvő Naszr negyedben vették őrizetbe egy lakásban. A hatóságok azt állítják, fegyvert és lőszereket találtak náluk.

Az egyiptomi kormány múlt szerdán terrorszervezetnek nyilvánította a Muzulmán Testvériséget, közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét téve felelőssé az Egyiptomban elszaporodott erőszakos cselekményekért.

A testvériséget már szeptemberben betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyveres iszlamistákat képez ki és finanszíroz az amúgy is örökös rendbontások sújtotta Sínai-félszigeten. A mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van, az ellenük folyó perekben tüntetők megölésével, hazaárulással és terrorizmussal vádolják őket, ezekért akár halálbüntetés is kiszabható. Terrorszervezetté nyilvánítása még keményebb fellépést tesz lehetővé.