Irán kész abbahagyni az atomdúsítást

Vágólapra másolva!
Egy iráni diplomata szerint az ország januárban nekiállna a nagyhatalmakkal kötött megállapodás végrehajtásának. A nagyhatalmak szerint viszont még nincs is megállapodás.
Vágólapra másolva!

Irán és a hat nagyhatalom megállapodott, hogy január végén kezdik meg annak a megállapodásnak a megvalósítását, amelyben Teherán vállalta legkényesebb nukleáris tevékenysége felfüggesztését – közölte Hamid Bejdinedzsád, az iráni tárgyalóküldöttség egyik tagja az iráni állami televízió szerint.

A hatok – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország –, illetve a hatok küldöttségét vezető Európai Unió egyelőre nem erősítette meg az iráni bejelentést. Irán és a hatok szakértői hétfőn Genfben tárgyaltak a vitatott iráni atomprogrammal kapcsolatos, november 24-én született ideiglenes megállapodás valóra váltásának technikai részleteiről.

Hamid Bejdinedzsád az iráni Press TV szerint közölte, hogy kedden állapodtak meg a végrehajtás kezdetének időpontjában. Az EU és a brit kormány viszont közölte, van még teendő azzal kapcsolatban, hogy kidolgozzák a novemberi megállapodás végrehajtásának módozatait. Michael Mann, Catherine Ashonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője elmondta, hogy a szakértők jelenteni fognak kormányainak, és folytatják a kapcsolattartást a "megállapodás megvalósításával kapcsolatos közös álláspont" végleges formába öntése érdekében.

Nyugati diplomaták korábban nem zárták ki, hogy január 20. lehet a végrehajtás kezdetének lehetséges dátuma, ugyanis az uniós külügyminiszterek ekkor tanácskoznak Brüsszelben, és dönthetnek a Teherán elleni európai szankciók feloldásáról.

November 24-én Irán és a hatok ideiglenes megállapodást kötöttek, amelynek értelmében Irán a nemzetközi szankciók enyhítése fejében felfüggeszti uránkészlete 20 százalékosra dúsítását. A Nyugat azzal gyanúsítja Teheránt, hogy békésnek nevezett atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik. Irán ezt tagadja.