Jégbe zárva szilvesztereznek az Antarktisz-kutatók

Vágólapra másolva!
Jéghideg, csa-csa-csa, jéghideg, csa-csa-csa - énekelték az Antarktiszon a jég fogságába került kutatók boldog új évet kívánva. Az értük küldött mentőcsapatok nem érik el őket, így a szilvesztert jégbe zárva kell tölteniük.
Vágólapra másolva!

"Mi vagyunk az A, A, E, akik messze utaztak, az Antarktiszon mókázva kutattak" - énekelték az Ausztroázsiai Antarktisz Expedíció tagjai a Youtube-ra feltöltött videón, amelyen boldog újévet kívánnak a kutatók.

Az expedíció az orosz felségjelű MV Akademik Sokalszkij hajón eredetileg november 27-én indult tanulmányozni az Antarktiszra a klímaváltozás nyomait. A második, december 8-án kezdődő út azonban szerencsétlenebbül alakult, a hajót 15 napja háromméteres jégfal zárta bilincsbe. A tervek szerint január 4-én kellene visszatérniük Új-Zélandra, de ezt legfeljebb a kutatók tehetik meg, a hajó valószínűleg a jég fogságában marad egy ideig.

A CNN szerint a 74 tagú expedícióból 22 ember a hajón marad szilveszter után is, ők a hajón szolgáló legénység tagjaiként maradnak, a kutatókat kimentik. A 15 napja jégbe zárt hajó kimentésére az ausztrál Aurora Australis nevű jégtörőt küldték, de nem messze az orosz hajótól ez is elakadt. Ezután a Hósárkány nevű kínai hajó indult segítésére, de a jégből ez sem tudja kiszabadítani az expedíciót, viszont legalább van helikopter a fedélzeten, amivel elkezdhetik a mentést, amint az időjárás megengedi. A helikopter egyszerre 12 embert tud szállítani, az 52 kutatót és újságírót a Hósárkányra viszik, onnan pedig az Aurora Australisra szállnak át.

A fagyos szilveszter úgy látszik nem gyötri meg az expedíció tagjait. Az újévi köszönő videón vidáman dalolnak arról énekelve, hogy sok a hó, sok a jég, sok a pingvin is, de nagyon aranyosak. "Nagyon jó a kaja és a társaság, de baromi ciki, hogy még mindig itt vagyunk bezárva. Jéghideg, csa-csa-csa, jéghideg, csa-csa-csa" - dalolták.