Nyolc városban nyíltak meg marihuánát árusító boltok az amerikai Colorado államban 2014 első napján. A népszavazással eldöntött "drognyitányt" egy évig készítették elő a hatóságok. Helyiek 28, turisták 7 grammot vásárolhatnak, de nem vihetik ki az államból.

Sokan táboroztak szerdán, az új év első hajnalán Colorado államban az első, törvényesen marihuánát árusító boltok előtt a reggel 8 órai nyitásra várva. A szavazók a 2012 novemberi amerikai elnökválasztással egyidejűleg tartott népszavazáson döntöttek úgy, hogy ez évtől váljék kis mennyiségben legálisan hozzáférhetővé ez a kábítószer. a BBC írása szerint csak magánterületen, a tulajdonos engedélyével lehet csak szívni a kábítószert.

Az amerikai államban a hatóságok egy éven át készítették elő a "drognyitányt", amelytől a marihuánapártiak azt remélik, hogy jobb lesz a fogyasztóknak, mivel ellenőrzött minőségű áruhoz juthatnak, és az államnak is. Utóbbi a legális kereskedelem révén évi 67 millió dollárra becsült adóbevételhez jut, ugyanakkor megtakarítja a drogtilalmi törvényt kis mennyiségű narkotikummal megszegők elleni rendőrségi eljárás költségeit, így az őrizetbe vétel, a fogva tartás, a bírósági tárgyalás kiadásait. 

Szerdán nyolc városban nyíltak meg marihuánát árusító boltok, a BBC összegzése szerint összesen egyelőre mintegy 30, miközben 136 bolt kapott engedélyt az árusításra. A rendőrség sűrítette őrjáratait az üzletek környékén, már csak azért is, hogy közbelépjen, ha túl nagy tülekedés kezdődne. A denveri nemzetközi repülőtér feliratokkal figyelmeztette az érkezőket arra, hogy nem vihetnek haza kábítószert poggyászukban, azaz ne reméljék, hogy bevásárlóturistáskodhatnak. A drogboltokban csak 21 éven felüliek vásárolhatnak és egyszerre legfeljebb 28 grammnyit. Az államon kívül élők ennek csupán a negyedét kérhetik. 

A "zöld szerdaként" emlegetett drognyitányt sokan nem nézik jó szemmel. A bírálók - köztük drogfüggőket kezelő orvosok - szerint az enyhítés csak olaj a tűzre, még többen és még többet fognak kábítószerezni. A "marihuánaaktivisták" remélik, hogy a kezdeti szenzáció és boltrohamozás után az egész elcsendesedik, és a kísérlet jól sül el.

"A felnőttek eddig is megvették a maguk hasisát, a különbség csak annyi, hogy ezentúl nem kell feketén beszerezniük, mert törvényesen is vásárolhatnak" - idézte az AP amerikai hírügynökség Mason Tyvert, a coloradói állami, úgynevezett Marihuánapolitika Projekt szóvivőjét.

Colorado után Washington lehet a második szövetségi állam, amely legálissá teszi a szer kereskedelmét: ott az év közepére várható a nyitás. Gyógyászati célra már húsz államban engedélyezték a marihuána felhasználását.