Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi felmérés szerint a világ lakosságának negyede az Egyesült Államokban látja a világbéke legnagyobb ellenségét, a többség mégis itt szeretne élni.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokat tartja a világbékére leselkedő legnagyobb veszélynek a világ lakosságának közel negyede – derült ki a WIN/Gallup International közvélemény-kutató csütörtökön közzétett nemzetközi felméréséből.

A kutatás szerint a második legveszélyesebb állam Pakisztán, a harmadik Kína, a további helyeken pedig Afganisztán, Irán, Izrael és Észak-Korea osztozik.

Az Egyesült Államokkal szembeni ellenérzések a Közel-Keleten és Észak-Afrikában korábbi amerikai katonai beavatkozások helyszínein voltak a legerősebbek, de az amerikai lakosság 13 százaléka is saját hazáját tartotta a világbéke elsőszámú veszélyeztetőjének. Emellett Washington egyes NATO-szövetségeseinek például Görögország és Törökország népessége is félve tekint az Egyesült Államokra.

A kutatásból az is kiderül, hogy ennek ellenére a világon a legtöbben (9 százalék) Amerikában szeretnének élni. E tekintetben a két másik legnépszerűbb ország Kanada és Ausztrália volt.

A felmérésben 2013 szeptembere és decembere között 65 ország közel 68 ezer polgárát kérdezték a közvélemény-kutatók a világ helyzetével és a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban. Magyarország nem volt a vizsgált államok között.