Mindenki látni akarta Ferencet

Vágólapra másolva!
XVI. Benedekre tavaly egész évben nem voltak annyian kíváncsiak, mint az új pápára kilenc hónap alatt. Háromszor annyi embert vonzott a Vatikánba, mint elődje. Ferenc a múzeumoknak is jót tett.
Vágólapra másolva!

Pápasága eddigi kilenc hónapja alatt több mint 6,6 millió ember vett részt Ferenc pápa nyilvános vatikáni szereplésein – közölte csütörtökön a Pápai Ház Prefekturája. Ez csaknem háromszorosa annak a tömegnek, amelyet elődje, XVI. Benedek vonzott 2012 egészében.

Pontosan 6 millió 623 ezer 900 olasz és külföldi vett részt 2013-ban a Ferenc pápával való különböző találkozókon a vatikáni audienciateremben és a Szent Péter téren tartott általános audienciáktól a liturgiai szertartásokig.

A Pápai Ház Prefektúrájának adatai becslések és nem számítják azokat, akik az audienciákra kérhető ingyenes jegyek nélkül hallgatták, látták Ferenc pápát, mivel például a Szent Péter téren kívül álltak. Nem számolták azt a több millió embert sem, aki az egyházfő tavaly nyári brazíliai útján találkozott a pápával a Rio De Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón, vagy Lampedusa szigetén vagy az Assisi városában tett látogatásán.

A „Bergoglio-effektus”, vagyis Ferenc pápa népszerűsége még a Vatikáni Múzeumok látogatottságát is növelte, mintegy 5,5 millió látogatóval zárták a tavalyi évet. Ezt Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója rekordnak nevezte.