Egyre kevesebb a gyerek a fejlett országokban

Vágólapra másolva!
Japán negyedmillió embert vesztett tavaly, Amerikát a bevándorlás menti meg. Afrika örülhet.
Vágólapra másolva!

Rekordsebességgel fogyatkozik Japán lakossága: 2013-ban 244 ezer embert veszített el a szigetország a mintegy 127 milliós népességéből. A születésszám csökkent, miközben egyre többen halnak meg, közölt összesítést a Qz.com. A portál összeállítása szerint Japán a népessége harmadát veszítheti el a következő ötven évben.

Az ENSZ statisztikái szerint hasonló folyamatok játszódnak le a világ nagy részén: az emberek 48 százaléka olyan országban lakik, ahol a születésszám nem elég ahhoz, hogy fenntartsa a jelenlegi népességszámot, ezek közé tartozik Izland kivételével egész Európa, valamint Brazília, Oroszország, de még Kína és Vietnam is, írja a portál.

Mindez azt jelenti, hogy Japán előrébb van a folyamatban, de koránt sincs egyedül, összegez a Qz.com, hozzátéve: az Egyesült Államok kivételt jelent ebben a kérdésben, de nem a születésszám miatt, hanem mert több mint egymillió bevándorló érkezik az országba évente. 2100-ig a bolygó népességnövekedése egyébként meglehetősen kevés helyre összpontosul majd, a felét nyolc ország adja ugyanis majd össze: az említett Egyesült Államokon kívül Nigéria, India, Tanzánia, Kongó, Niger, Uganda és Etiópia.

Afrika egyébként is a legtermékenyebb a népességnövekedés szempontjából: 2050-ig megduplázódik majd az ott élők létszáma, elérve a 2,4 milliárdot. Ha Afrikát nem számoljuk, akkor a világ népessége csak 10 százalékkal növekedne 2100-ig. A számítások szerint Kína 1,4 milliárd fővel 2025-re éri el a csúcsát, ez a szám 2100-ra 1 milliárdra esik vissza.