Nem kérnek a prágaiak a palesztin diplomatákból

Vágólapra másolva!
A Suchdol városrész a szerdai robbanás miatt kezdeményezte eltávolításukat.
Vágólapra másolva!

Szeretné eltávolítani területéről a palesztin nagykövetséget a Suchdol nevű prágai városrész, miután szerdán egy robbanás következtében életét vesztette Dzsamal al-Dzsamal csehországi palesztin nagykövet. Petr Hejl, a városrész polgármestere közölte, pénteken ilyen irányú kérelemmel fordul a cseh külügyminisztériumhoz. Hejl szerint több, saját biztonságáért aggódó helyi lakos is megkereste és tiltakozott nála a szerdai esemény miatt.

Dzsamal al-Dzsamal, a palesztin hatóság prágai nagykövete szerdán vesztette életét miután az újonnan épült nagykövetségi rezidencián felrobbant egy széf. A nagykövet lánya pénteken azt állította, hogy apja gyilkosság áldozatává vált. Rana al-Dzsamal szerint a széfet előző nap szállították át az új rezidenciára, és üres volt, a robbanás akkor történt, amikor az apja iratokat akart elhelyezni benne. A lány anyja elmondására hivatkozva azt is állította, hogy a széf nem is sérült meg.

A cseh rendőrség szerint a robbanást feltehetően az okozta, hogy a nagykövet óvatlanul nyúlt veszélyes robbanóanyaghoz. A rezidenciáról a robbanást követően a cseh rendőrség nagyszámú, a helyi hatóságoknál be nem jelentett, engedély nélkül tartott fegyvert foglalt le. A cseh külügy jelezte is, hogy a bécsi egyezmény megsértése miatt hivatalos magyarázatot fognak kérni a palesztin féltől.