A hó után a hideg is szorongatja Amerikát

Vágólapra másolva!
Miközben Magyarországon sorra dőlnek meg az országos januári melegrekordok, az Egyesült Államok egyes részein évtizedek óta nem látott hidegre számítanak a következő napokban. Van, ahol iskolaszünet lesz a sarkvidéki időjárás miatt.
Vágólapra másolva!

Egyes észak-keleti amerikai államokban, így Vermontban és Maine-ben mínusz 34-38 Celsius fokot mértek a hét végén. Ilyen extrém hideget legalább húsz éve nem látott az Egyesült Államok - írja az Independent brit napilap internetes kiadása. Még délebbre, Kentuckyban is mínusz 18 fokos, arrafelé rekordnak számító hideget várnak.

Megfagyhat a szabad bőrfelület

A Közép-Nyugatabbon is farkasordító idő várható. Észak-Dakotában mínusz 31, Minnesotában mínusz 35 Celsius fok lehet a következő két napban. Ilyen hőmérsékleten a szabad levegőnek kitett bőrfelület percek alatt fagyási sérüléseket szenvedhet, és aki nincs jól felöltözve, nagyon gyorsan kihűlhet. Minnesota ezért hétfőre az egész államra kiterjedő iskolaszünetet rendelt el.

Az elmúlt hét hatalmas, összesen 16 halálos áldozattal járó hóviharai nyomában érkező hideget az okozza oka a meteorológusok szerint, hogy a sarkvidékről induló, Kanadánál tovább általában nem jutó légtömegek ezúttal elérik az USA keleti felét. A hó ráadásul még mindig nagy probléma, pénteken is sok helyütt nagy mennyiség esett, sok volt a baleset, 3500 repülőjáratot töröltek - írta a Guardian online kiadása.

Megcsúszó repülő miatt bezárt a repülőtér

Helyi idő idő szerint hétfő délelőtt fél tizenkettőig a hatalmas forgalmú New York-i John F. Kennedy repülőtér nem fogad és nem indít járatokat. A repülőtér bezárására azt követően került sor, hogy az egyik Torontóból érkező járat lecsúszott a futópályáról, bár ennek során senki sem sérült meg. A futópályák jegesedése mellett ónos eső nehezíti a légi közlekedést. A repülőtér üzemeltetői sóval és homokkal próbálják újra használhatóvá tenni a futópályákat. A La Guardia repülőtér ugyan még fogad és indít járatokat, de ott is jelentős késésekre kell számítania az utasoknak a zord időjárás miatt.