Tankok sorakoznak Falludzsa határán

Vágólapra másolva!
A hétvégén az al-kaidás lázadók kezére került Falludzsa köré ágyúkat és tankokat telepít az iraki hadsereg. A várost vissza akarják foglalni, de először időt adtak a helyieknek, hogy maguk győzzék meg a milícistákat a távozásról.
Vágólapra másolva!

Az iraki hadsereg tankokat és ágyúkat telepített Falludzsa köré, miközben a város vezetése arra kéri az al-Kaidához köthető milíciákat, hogy hagyják el a várost, mielőtt a hadsereg megindítja a támadást - írta a Reuters. Falludzsa Bagdadtól keletre található város, ahol nagy harcok voltak az amerikai hadsereg tíz évvel korábbi bevonulásakor.

Az iraki kormány le akar számolni az al-kaidás fegyveresekkel, de Nuri el-Maliki miniszterelnök beleegyezett abba, hogy időt adjanak a városiaknak, hogy maguk győzzék meg a milícia tagjait a távozásról. A Reuters szerint az viszont nem derült ki egyértelműen, hogy mennyi időt is kaptak. "Mi megtettük a mi részünket, most rajtuk a sor" - mondta a Reutersnek nyilatkozó katonatiszt hozzátéve, hogy ha nem sikerül, akkor "gyors támadás jön".

Falludzsát a hétvégén vették irányításuk alá a milícisták, a kormány most vissza akarja foglalni a várost a felkelőktől. Az összetűzést a legnagyobbak közé sorolják azóta, hogy az Egyesült Államok megbuktatta Szaddam Husszeint.

Ramadi városban viszont lesújtott a hadsereg: egy légitámadásban megölt 25, szintén az al-Kaidához köthető katonát - írta a BBC. Az esetről az iraki kormány beszélt. Ramadi ugyanabban a tartományban található, mint Falludzsa, csak még keletebbre Bagdadtól, közelebb a polgárháborús Szíria határaihoz.