Három magyarázat a világpolitika egyik legbizarrabb titkára

This photo taken on January 08, 2014 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 9, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C), his wife Ri Sol-Ju (L) and former US basketball star Dennis Rodman (R) watching a b
This photo taken on January 08, 2014 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 9, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C), his wife Ri Sol-Ju (L) and former US basketball star Dennis Rodman (R) watching a basketball game between former NBA players and North Korean players at Pyongyang Gymnasium in Pyongyang. THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE, AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO /
Vágólapra másolva!
Megbolondult Dennis Rodman, vagy tényleg Kim Dzsong Un feltétlen hívévé vált? Miért hívja életre szóló barátnak a világ legelzárkózottabb diktatúrájának vezérét, és miért haknizik nála a születésnapján? Kém lenne, vagy éppen vele szeretne népszerűbbé válni Kim Dzsong Un? Vagy valami egészen más áll a háttérben? És mi közük az egészhez az ír bukmékereknek?
Vágólapra másolva!
Kim Dzsong Un és Dennis Rodman a páholyban a szerdai kosárgálán - további képek a fotóra kattintva! Forrás: AFP/Kcna

Jóformán mindenki pironkodik, aki valamilyen módon kapcsolatba hozható Dennis Rodman amerikai kosárlabdázó észak-koreai útjaival. Az egykori NBA-sztár a napokban már negyedik alkalommal látogat a világ elől elzárkózó totalitárius diktatúrába, amelynek vezetőjét, Kim Dzsong Unt – aki a közelmúltban végeztette ki brutális módon saját nagybátyját – életre szóló barátjának nevezi.

"Az NBA-nek nincs köze Mr. Rodman észak-koreai útjához, és az amerikai külügy jóváhagyása nélkül nem venne részt vagy támogatna egy hasonló vállalkozást" – közölte az észak-amerikai kosárlabda-szövetség. Ugyancsak elhatárolódott Rodmantől a visszavonult kosárlabdázók szövetsége. „Megfelelő körülmények között a kosárlabda képes hidat építeni a társadalmak között, de itt ezek nem állnak fenn” – írták.

Dennis Rodman és Szon Kvang Ho sportminiszter-helyettes, az Észak-koreai Olimpiai Bizottság alelnöke a phenjani nemzetközi repülőtéren 2014. január 6-án - további fotók a kosaras érkezéséről a képre kattintva! Forrás: MTI/AP/Kim Kvang Hjon

Még azok a játékosok is elbizonytalanodtak, akiket Rodman magával vitt, hogy az észak-koreai vezér január 8-ra eső születésnapján – állítólag ez a 31. – és január 10-én egy-egy gálameccset játsszanak. "Sajnálom Dennist, és sajnálom a játékosokat" – nyilatkozta Charles D. Smith korábbi NBA-játékos, akinek lelkifurdalást okozott a dolog. Smith szerint észak-koreai túrájukat beárnyékolja a politika, és Rodman szinte állandó kérkedése, hogy személyes barátságban van Kim Dzsong Unnal. "Amit teszünk, az valami pozitív, de… úgy tűnik, üzenetünket nem megfelelően adják át, a tőlünk független és általunk nem befolyásolható körülmények miatt, amelyhez a politikának és a kormánynak is köze van."

Már csak az a kérdés, hogy maga Rodman miért jár Észak-Koreába, és miért dicsérgeti az ország vezetőjét, miközben tisztában van azzal, hogy Kim egy brutális diktatúrát működtet.

Rodman kém lenne?

Dennis Rodman egy visszavonult kosárlabda-játékos, aki aktív éveiben elévülhetetlen érdemeket szerzett az NBA-ben – ötször lett bajnok a csapatával, és bekerült a kosárlabda hírességeinek csarnokába is. Bár kipróbálta magát más helyzetben is: belekóstolt a profi birkózásba, a reality show-kba, és vállalt tévés és filmes szerepet is, de a tehetsége ezekben nem ütközött ki olyan mértékben, mint annak idején a sportban.

Bár Rodman egy tavaly áprilisi interjúban beszélt arról, hogy az FBI megkereste őt, és érdeklődött egy korábbi észak-koreai útjáról, az nem világos, hogy mennyire működött együtt velük. Más kérdés, hogy ha tényleg kémkedne az amerikai hatóságoknak, akkor erről beszélt volna-e nyíltan, ismerve az észak-koreaiak kegyetlenségét.

Dennis Rodman meghajol a tribünön ülő Kim Dzsong Un előtt - további fotók a kosárgáláról a képre kattintva! Forrás: MTI/AP/Kim Kvang Hjon

Rodman a pénzért csinálja?

Ez egy lehetséges forgatókönyvnek tűnik. A 2000-ben visszavonult kosaras ugyan annak idején 27 millió dollár zsákolt be a pályán, de az aranykornak már vége van számára. Legalábbis erre utal, hogy tavaly ügyvédjei azzal igyekezték magyarázni feleség- és gyerektartási kötelezettségeinek nem teljesítését egy kaliforniai bíróságon, hogy Rodman a saját megélhetését is alig tudja kigazdálkodni. Akkor már több mint 860 ezer dollárnyi eltartási költséggel volt adós korábbi felesége, illetve gyerekei felé.

Rodman tavalyi, első útját a Vice médiavállalkozás finanszírozta. A Kanadában alapított, mára nemzetközivé vált, markáns és újszerű riportjairól ismert Vice egy, az HBO-n akkoriban indított sorozatának igyekezett alapos hírverést csapni az akcióval, amelyben ravaszul kihasználták Kim Dzsong Un valós rajongását a kosárlabdáért.

Rodman és Kim Dzsong Un 2013-ban - fotók a szerdai kosárgáláról a képre kattintva! Forrás: AFP

Rodman utóbbi két útját pedig már az ugyancsak marketinghúzásairól ismert Paddy Powers nevű, sportfogadásokat szervező ír cég támogatta. Igaz, decemberben – a nagybácsival való leszámolást követően – igyekeztek a háttérbe vonulni, és bejelentették, visszavonják támogatásukat. Ennek ellenére a programot nem mondták le teljesen "szerződéses kötelezettségünknek eleget teszünk" – közölte hétfőn szóvivőjük. Persze bolondok is lennének teljesen lemondani. Rodman újabb útját minden korábbinál komolyabb sajtóérdeklődés kíséri. Nyilatkozatai, például, hogy szereti Kim Dzsong Unt, vagy amikor élő adásban akad ki a CNN riporterének számon kérő kérdésein, fenn is tartják a felfokozott érdeklődést.

Rodman és Kim két jó barát?

Ezt a verziót sem lehet elvetni, pedig elég sok minden szól ellene. Kim Dzsong Un a világ egyik legelzárkózottabb sztálinista típusú személyi kultuszon alapuló diktatúráját vezeti. Szemrebbenés nélkül küldi a halálba saját nagybátyját, ha üzletről és hatalomról van szó, de nem ismer tréfát a szerelemben sem (bár erről volt szeretője már nem fog tudni mesélni). Ezenkívül rezsimje propagandájának központi eleme az egyik nagy ellenség, az USA-val szembeni harcra buzdítás.

Közben ugyanakkor Kim Dzsong Un nemcsak a brutális módszerek kedvelőjeként, hanem a kosárlabdasport rajongójaként is ismert. Márpedig ennek egyik legextrémebb figurája a széttetovált és piercingelt Rodman, így elképzelhető, hogy ő enyhíti a hatalom magányában rá nehezülő terheket. Végül is nem ez lenne az első szokatlan barátság.