Életét áldozva akadályozta meg az öngyilkos merénylőt egy 15 éves pakisztáni fiú

2014.01.09. 21:59

Hősként búcsúztatják azt a pakisztáni kisfiút, aki az életét áldozta azért, hogy megakadályozzon egy öngyilkos merénylőt – írja a BBC, amelynek a 15 éves Ajtzaz Haszan unokatestvére számolt be az esetről. Haszan a barátaival játszott az iskolájánál, amikor megpillantottak egy embert, akire bombák voltak kötve.

Diáktársai hiába próbálták lebeszélni róla, Haszan úgy döntött, szembeszáll a merénylővel, aki emiatt végül felrobbantotta magát Haszannal együtt, de az akcióról ennél több nem derül ki a BBC cikkéből. Az eset hétfőn történt, Pakisztán északnyugati részén.

Atizaz Hasszán pakisztáni diák portréja a hangui fiúiskolábanForrás: MTI/EPA/Basit Gilani

„Az unokatestvérem feláldozta az életét, hogy megmentse az iskolát, és több száz diák életét. A  merénylő az iskolát akarta felrobbantani, és ezt az unokatestvérem akadályozta meg” – mondta a BBC-nek Alem Makbúl. Az iskolában kétezren voltak a merénylő feltűnésekor. „Mindig azt mondta, hogy bármikor kész áldozatot hozni az országáért” – folytatta a rokona.

„A fiam miatt sír az anyja, de Haszan több száz anyát mentett meg attól, hogy sírjanak a gyerekeikért” – mondta a hős apja. A környéken most többen is indítványozzák, hogy ismerje el a kormány Haszan hősiességét, és tüntesse ki a lehető legmagasabb fokozatú kitüntetéssel.