Egy bejárónő miatt feszült Washington és Újdelhi viszonya

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint India eddigi New York-i főkonzulhelyettese csalással próbált vízumot szerezni a manhattani otthonában dolgozó indiai bejárónőnek. A diplomatát most áthelyezték.
Vágólapra másolva!

Újdelhibe helyezték át India eddigi New York-i főkonzulhelyettesét, akit az amerikai szövetségi ügyészek vízumcsalással vádoltak meg, csütörtökön pedig az Egyesült Államok elhagyására kértek.

Az indiai külügyminisztérium szerint Devyani Khobragade a továbbiakban a tárca újdelhi központjában dolgozik majd.

Khobragadét tavaly december 12-én vették őrizetbe, majd szabadon engedték. A gyanú szerint hamis dokumentumokkal próbált amerikai munkavállalásra jogosító vízumot szerezni egy, a manhattani otthonában dolgozó indiai bejárónőnek. A volt főkonzulhelyettes a közlemény szerint megismételte, hogy ártatlan a vízumcsalás ügyében, és az sem igaz, hogy nem fizette volna megfelelően a bejárónőt.

Devyani Khobragade ügye diplomáciai feszültséghez vezetett Washington és Újdelhi között. India az incidens után több korlátozó intézkedést vezetett be az országban szolgálatot teljesítő amerikai diplomatákkal szemben, és felszólította Washingtont, hogy szüntesse meg a főkonzulhelyettes elleni eljárást.