Éhségsztrájkba kezdett Galina Sepeljeva

Vágólapra másolva!
A súlyos bűncselekményekkel gyanúsított ukrán oligarcha felesége a magyarországi menekültügyi eljárás elhúzódása ellen tiltakozik.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkot kezdett menekültügyi eljárásának elhúzódása miatt Galina Sepeljeva. A férjét, Olekszander Sepeljevet, aki korábban ukrán képviselő volt, hazájában súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. A házaspár jelenleg kiadatási letartóztatásban van.

Bősze Ferenc, a nő ügyvédje azt mondta: Galina Sepeljeva péntek reggeltől nem vesz magához élelmet, csak folyadékot, és mindaddig folytatja éhségsztrájkját, amíg nem születik jogerős, ügydöntő határozat az ügyükben. A tiltakozás kiváltó oka az, hogy bár a bíróság decemberben soron kívüli új eljárás lefolytatására utasította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH) a házaspár menekültstátusa ügyében, erre még nem került sor.

Sepeljev két ciklusban volt parlamenti képviselő Julija Timosenko volt kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben azonban kizárták frakciójából, ezért csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult a nyugat-ukrajnai Vinnyicja megye egyik körzetében, de nem jutott be a parlamentbe.

Olakszandr Sepeljevet az ukrán állam azzal vádolja Sepelevet, hogy négy embert halálát rendelte meg, valamint pénz sikkasztott. A négy emberből csak egy élet túl a merényletet. Sepeljev azonban azt mondta, hamisak a vádak, és a volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko ellen akarják felhasználni.

Korábban az ukrán házaspár ügyvédje azt közölte, hogy Magyarország Sepeljev kiadatásával "a létét veszélyeztetné valakinek, aki vagy bűnös vagy nem bűnös", de pártatlan eljárásra biztosan nem számíthatna Ukrajnában. "Nem teheti meg a magyar kormány, hogy nem adja meg a Sepeljev házáspár számára a túlélés lehetőségét" - fogalmazott korábban. A jogi képviselő akkor azt is kijelentette, hogy ha Magyarország Sepeljev átadása mellett dönt, szembemegy azzal az európai gyakorlattal, amelynek jegyében korábban hat európai főváros is megtagadta ellenzéki ukrán politikusok kiadatását. Példaként említette az Ukrajnában bebörtönzött Julija Timosenko férjét, aki Prágában kapott menedékjogot. Az ügyvéd példátlannak nevezte, hogy Sepeljev három kisgyermeket nevelő feleségét is fogva tartják, annak ellenére, hogy az asszony háztartásbeliként nem vett részt a volt képviselő politikai és gazdasági ügyeiben.