Négy év után mondták ki: jogtalanul nyert a politikus

Vágólapra másolva!
Az olasz bíróság érvénytelenített egy négy évvel ezelőtti tartományi választást. Aki akkor nyert, az jogtalanul tette. Nem létező személyek is szerepeltek az akkor győztes párt listáján.
Vágólapra másolva!

Csalás miatt az olasz közigazgatási bíróság érvénytelennek nyilvánította az északnyugat-olaszországi Piemonte tartományban 2010-ben tartott tartományi választások eredményét.

Jogtalanul szerezte meg Piemonte tartományi elnöki székét a régiót négy éve vezető Roberto Cota, az Északi Liga politikusa. A törvényt megszegve alakult meg a Piemontét 2014 óta vezető tartományi testület is - mondta ki a közigazgatási bíróság.

Az ítélet nem jogerős, de a gyakorlatban megkérdőjelezi Cota és a tartományi testület munkájának jogosságát. Piemontéban pénteken megbénult a tartományi hivatalok tevékenysége.

A bírósághoz a 2010-es választásokon vereséget szenvedett korábbi tartományi elnök Mercedes Bresso fordult, ő a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa. Bresso kilencezer szavazattal kapott kevesebbet a tartományi elnöki széket megszerző Cotához képest. Mint a bíróságon kiderült, a Luca Cotát támogató és győzelmét biztosító párt választási listája nem létező személyekből állt. A pártot vezető Michele Giovinét ezért már korábban 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Szégyennek nevezte a közigazgatási bíróság döntését Cota, aki máris bejelentette, fellebbezni fog. Hozzátette: nincs a világon még egy ország, ahol négy év elteltével akarják megsemmisíteni a választási eredményeket.