800 ember betegedett meg az amerikai vízmérgezéstől

Vágólapra másolva!
Csütörtökön vegyi anyag került egy nyugat-virginiai város körüli ivóvízbe. Bár azóta csökkent a szennyezettség, szombatra 800-an betegedtek meg.
Vágólapra másolva!

Két napja vegyianyag szennyezte be a vizet Nyugat-Virginia egyik városa körül, ami miatt 300 ezer lakos maradt víz nélkül. A szombati jelentések szerint mintegy 800 ember lett rosszul a víz fogyasztása miatt - írta az NBC News.

A Freedom Industries vállalat telephelyéről a szénfeldolgozáshoz használt vegyi anyag (4-metilciklohexán-metanol) került az ivóvízrendszerbe, ezért a lakosságot eltiltották a folyóvíz fogyasztásától. Az anyag színtelen, de olajos hatású, és szaga a medvecukor készítéséhez szükséges fekete édesgyökér illatára hasonlít. Barack Obama elnök szükségállapotot hirdetett ki a területre.

Az állami hatóság 787 embert regisztrált tünetekkel, rajtuk kívül pedig 54 állat megbetegedését jelentették be. Azok, akik ittak a vízből, hányásról, rosszullétről, fejfájásról, hasmenésről és bőrviszketésről számoltak be. A tömeges megbetegedés miatt az egészségügyi centrum dolgozóit behívták a szabadságukról, a dolgozókat 16 órás műszakra osztották be és önkénteseket is fogadtak.

Arra is kérik a lakosságot, hogy csak a súlyos esetekkel menjenek kórházba, mert a legtöbb esetben a tüneteket otthon is lehet kezelni. 90 ember úgy ment be a kórházba, hogy közülük csak ötöt kellett felvenni. A szövetségi kormányzat vízszállítmánnyal segíti a bajba jutottakat.

A szombati mérések szerint a szennyezettség szintje csökkent, de a víz még nem alkalmas fogyasztásra.