A brazil gyanta teszi be a kaput a lapostetűnek

Vágólapra másolva!
 A szeméremszőrzet teljes eltávolításának terjedésével egyre hátrább szorul a lapostetű elterjedése. A nemi betegségekkel foglakozó klinikákon alig találkoznak ilyen esetekkel, és vannak kutatók, aki szerint a kis élősködő lassan veszélyeztetett fajjá válik.
Vágólapra másolva!

Eltűnőben a lapostetű, vannak olyan helyek, ahol évek óta nem kereste fel a megfelelő rendeléseket ilyen problémával - jelentette a Bloomberg. A hírügynökség szerint például Ausztráliában Sydney egyik nemi betegségekkel foglakozó vezető klinikáján 2008 óta nem láttak olyan női pacienst, aki lapostetű miatti panaszokkal kereste volna fel őket, és a férfiak körében is 80 százalékos visszaesést észleltek tíz év alatt.

„Teljesen hétköznapi volt, most alig látni” – idézte a hírügynökség Basil Donovant, a Sydney Sexual Health Centre orvosát. Nagy-Britanniában tíz léve fedezték fel, hpgy miközben a másfajta szexuális úton terjedő betegségek száma nű, a lapostetűs esetek száma jelentősen csökken.

A tetű visszaszorulásának oka elsősorban a szeméremszőrzet gyantázásának elharapózásával állítható párhuzamba, főleg a brazil gyantaként - ez a szeméremszőrzet teljes eltávolítását jelenti - is emlegetett módszer divatossá válásával.

’Az intim gyantázás súlyos csapást mért a lapostetű-populációra” – közölte Ian F. Burges Cambridge-i brit rovarkutató. „Ha ehhez hozzávesszük a test más részein található szőrzet eltávolítását, már komoly környezeti katasztrófáról beszélhetünk ennek a fajnak a tekintetében.”

„Mondhatnám ünnepnapnak számít, ha manapság lapostetűvel találkozunk. A faj élőhelyének ilyetén pusztítása egyre csak nő, és lassan veszélyeztetett fajjá válik” – idézte a Bloomberg az egyik leedsi nemibeteg-gondozó orvosát.