Az ENSZ előtt magyarázkodik a Vatikán a pedofilügyek miatt

Vágólapra másolva!
A Vatikán hosszú idő után először kényszerült nyilvános állásfoglalásra a katolikus egyház szexuális visszaélései miatt. Az apostoli nuncius szerint nincs mentség a papi pedofíliára.
Vágólapra másolva!

Soha, semmilyen körülmények között nem igazolhatók a gyerekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések – ismerte el Silvano Tomasi apostoli nuncius Genfben, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának meghallgatásán, ahol a Vatikán hosszú idő után először kényszerült nyilvános állásfoglalásra a katolikus egyház pedofil botrányaival kapcsolatban.

A Vatikán ENSZ-hez delegált nagykövete szerint nincs mentség az ilyen bűncselekményekre. Mint mondta, a Szentszék üdvözöl minden olyan javaslatot, amelynek segítségével elősegítheti és fokozhatja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását.

A világszervezet gyermekjogi bizottsága előtt a Vatikánnak elsősorban azok alól a vádak alól kell tisztáznia magát, amelyek szerint éveken át lehetővé tette több ezer gyerek megerőszakolását azáltal, hogy megvédte pedofil papjait és saját hírnevét az áldozatok kárára.

A Vatikán korábban visszautasította, hogy kiadjon adatokat a visszaélések ügyében az ENSZ gyermekvédelmi bizottságának. Az áldozatok most azt remélik, hogy a meghallgatás ráveszi a katolikus egyházat arra, hogy átláthatóbbá tegye a pedofilügyek kivizsgálását.