Megsülnek az ausztrálok

Vágólapra másolva!
Helyenként 46 Celsius-fokot mértek, az aszfalt megolvadt a napsütéstől. Melbourne-ben az Australian Open teniszezői és nézői is szenvednek.
Vágólapra másolva!

Több mint 250 bozóttüzet okoztak a villámcsapások a kánikulával küzdő Ausztrália délkeleti területein. Victoria szövetségi államban, ahol a tűzvész 173 emberéletet követelt 2009-ben, mintegy húsz lakóház is lángokban állt.

Nyugat-Ausztrália, Dél-Ausztrália és Victoria szövetségi államokban az elmúlt napokban a hőmérséklet helyenként elérte a 46 Celsius-fokot is. Tasmaniában az utak aszfaltja megolvadt a napsütéstől.

A délkelet-ausztráliai Melbourne-ben az Australian Open teniszverseny résztvevői valósággal fuldokolnak a 42 fokot is elérő nyári hőségben. A héten egy játékos és egy labdaszedő fiú is elájult a forróságban.

A déli féltekén decembertől februárig tartó nyárban gyakoriak a bozóttüzek Ausztráliában, de egyre hevesebben tombolnak, és a hőmérséklet is egyre emelkedik. Az eddigi melegrekordot egy éve mérték Ausztráliában: 2012–2013 nyarán (december-januárban) a hőmérséklet csaknem három héten át átlagosan 45 Celsius-fok volt. Az ausztrál klímatanács arra figyelmeztet a jelentésében, hogy Ausztráliában megkétszereződött a forró napok száma, 2013 pedig az eddigi legforróbb év volt.